Rođen bez obje noge, zlostavljan u domovima za nezbrinutu djecu, ali nikada nije odustao od snova!

Hrvanje mu je najveća ljubav

Rođen bez obje noge, zlostavljan u domovima za nezbrinutu djecu, ali nikada nije odustao od snova!

E. Čaušević

Amerikanac Zion Clark je najbolji primjer da od svojih snova nikada ne treba odustajati i pored svih izazova i poteškoća koje vam život donese, a njegova priča je zaista nevjerovatna.

Zion Clark je čovjek o kojem u posljednje vrijeme bruji sportska, ali i svjetska javnost zbog nevjerovatnih stvari koje je uspio ostvariti u svom životu i pored ogromnog nedostatka koji ima.

Naime, ovaj Amerikanac rođen je bez obje noge jer boluje od rijetkog sindroma kaudalne regresije što znači da je rođen bez donjeg dijela tijela.

Njegova biološka majka ga je odmah napustila po rođenju nakon što je shvatila kakav sindrom ima, a zatim je Zion 17 godina "lutao" po raznim domovima za nezbrinutu djecu gdje su mnogi ismijavali njegov fizički izgled.

Zion Clark, a San Diego wrestler and track star, is going for the gold - PB  Monthly

On je priznao da je često bio i zlostavljan od strane druge djece u domovima kojima je boravio, te da ga je to učinilo dosta agresivnim zbog čega je i sam pravio probleme tokom odrastanja.

Oglasi

"Nemam šta da skrivam, bio sam problematičan kao dijete i dosta toga sam prošao. Prvih 17 godina života sam proveo u raznim domovima za nezbrinutu djecu, ali me to nije zaustavilo da postignem nešto u svom životu. U osnovnoj školi sam počeo da se bavim hrvanjem, ali sam taj sport ozbiljno shvatio tek u srednjoj školi i posvetio sam mu se maksimalno", rekao je Clark.

Njegov život promijenio se kada je upoznao ženu koja ga je usvojila i prema njemu se ponašala kao prava majka. Nikada nije odustajala od njega i pružila mu je sve ono što nije imao u svom životu.

Ona je bila posljednja žena koja ga je usvojila dok je to legalno bilo još moguće jer je ubrzo nakon toga postao punoljetan.

Does Zion Clark have a wife? Everything about his personal life and career  - TheNetline

"Cijela porodica me nevjerovatno prihvatila i imao sam po prvi put u životu takvu podršku. Dolazili su na moje mečeve i bodrili me što je za mene bilo nevjerovatno i potpuno nešto novo. Nisam nikada imao nekog člana porodice, a onda su oni promijenili moj život", kaže Clark i dodaje.

Oglasi

"Moja mama je jednog dana došla poslije treninga i rekla mi: 'Volim te, na neki svoj način sam te rodila. Moje kćerke i sestre te vole. Želiš li biti dio moje porodice?'. Nikada nisam imao porodicu i takav osjeća. Pitala me želim li biti njen sin, a ja sam odmah rekao: 'Mama' i tako je počlo sve".

Black Ops Cold War Zombies – An Interview with Mo-Cap Artist and Athlete Zion  Clark

O Clarku je i Netflix snimio sjajan dokumentarac jer je njegova nevjerovatna životna priča prava inspiracija i pokazatelj da se u životu nikada ne treba odustajati. Na kraju je on imao podršku za sve one koji su ga zlostavljali dok je odrastao.

"Šta bih im danas rekao? Rekao bih im 'hvala' jer sam zbog toga postao jači i shvatio da me ništa ne može slomiti. Ovu poruku šaljem svim klincima koji misle da su beskorisni zbog nekog hendikepa", zaključio je Clark.

On je pored hrvanja danas i motivator i glumac, a glavna želja mu je da predstavlja Sjedinjene Američke Države na Paraolimpijskim igrama. Pokrenuo je i fondaciju koja pomaže domovima za nezbrinutu djecu.

Watch Zion Clark do anything, and you'll think "WOW" - because his determination is unmatched. “Be greater than the...

Posted by Upworthy on Tuesday, November 30, 2021

Top Komentari

Zoilomas
Neznam ko se bori s njih i koliko ih ima bez cijelog doljenjeg tjela ali ako se bori protiv cijeli ljudi onda bi ga tebalo nogama prebiti znaci u komu ga nogama mozes staviti tako hrvaj se budi najbolji ali pobij se s nekim i nogama te moze dokrajciti. Zelim mu sve najbolje.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi