Alonso i Vettel nisu prošli bez opomena

Kazneni bodovi za Španca

Alonso i Vettel nisu prošli bez opomena

Eldar Ganibegović

Sebastian Vettel i Fernando Alonso su od strane sudaca VN Japana dobili opomene, uz dodatak kaznenih bodova na račun McLarenovog vozača.

Vettel je dobio opomenu iz razloga što je propustio intoniranje himne, jer je ostao uz svoj bolid kada su mehaničari pokušavali riješiti problem sa svjećicom. Naime, prisustvovanje toj ceremoniji je obavezno po trenutnom pravilniku Formule 1.

Podsjećamo kako je vozač Ferrarija već dobio opomenu u Monaku, kada je tokom kvalifikacija nagazio na liniju koja značava izlaz iz pit lanea.

S druge strane, Alonso je zbog ignorisanja plavih zastava zaradio opomenu, ali ne samo to, dobio je i kaznene bodove. Ova scena se dogodila pred kraj utrke kada je Španac vodio borbu za 10. poziciju s Massom, ali je zasmetao Hamiltonu i Vesrtappenu prilikom preticanja za cijeli krug.

U izvještaju je pisalo sljedeće:

"Alonsu je bilo signalizirano plavo svjetlo i plave zastave između 14. i 15. zavoja u 51. krugu. Također je krug prije dobio trepćuće plavo svjetlo koje označava da mu se približava vodeći u utrci. Alonso je propustio Hamiltona u 52. krugu kroz 11. zavoj. Vozačima je naglašeno da moraju propustiti vozače koji ih stižu za jedan krug čim im se pruži prilika, bez obzira na borbu koju oni vode. Suci su zaključili da Alonso to nije učinio. Alonso je rekao da je prilika za propuštanje Hamiltona bila na ciljnoj ravnini, ali kasnije ne, sve do 11. zavoja. Suci su prihvatili da nema puno mjesta za sigurno propuštanje bolida od 2. do 9. zavoja, a to je doprinjelo vremenskom razdoblju da bi Alonso propustio Hamiltona. U donošenju kazne suci su uporedili ovaj incident sa ostalima koji su bili slični i zaključili da ovaj nije bio toliko ozbiljan kao drugi.”

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi