Alonso preko timske naredbe do pobjede
Alonso ponovo slavi nakon Bahreina

Dvostruki trijumf Ferrarija

Alonso preko timske naredbe do pobjede

M. Maksimović

Fernando Alonso pobjednik je današnje vrlo nezanimljive utrke koja se vozila na stazi Hockenheim za VN Njemačke.

Alonso je pobjedio zahvaljujući timskoj odluci da Felipe Massa propusti svog timskog kolegu zbog više osvojenih bodova u ukupnom poretku. Treće mjesto je pripalo Sebastianu Vettelu koji je napravio veliku pogrešku na samom startu.

Staza Hockenheim je u po nekom  pravilu nudila dosta uzbuđenja kroz svoju istoriju, međutim današnja utrka će se sasvim sigurno brzo zaboraviti. Nije ponudila ništa spektakularno, ali to neće previše brinuti ekipu Ferrariju koja ima dvostruke pobjednike, Alonsa kao prvog, Massu kao drugog i koja danas proslavlja 20 pobjedu na VN Njemačke.

Sebastian Vettel je tri posljednje utrke startao kao prvi i danas je po četvrti put krenuo sa najbolje startne pozicije, ali je ponovo sve uprskao. Krenuo je na startu potpuno bespotrebno u duel sa Fernandom Alonsom, što je iskoristio Felipe Massa, pa je vozač Red Bulla završio na trećem mjestu. Nakon prvog kruga Hamilton je bio četvrti, Webber peti, Button šesti, a među deset su bili Kubica, Schumacher, Rosberg, Kobayashi...

Prve promjene u poretku imamo u 13.krugu kada kreće serija ulazaka u boks, među prvima Vettel, iza njega Alonso, Webber. Prva uzbuđenja nakon starta dolaze u 21.krugu kada Alonso prijeti Massi, ali Brazilac ostaje na vrhu poretka, prvi put ove sezone sve do  49.kuga. Tada je po naredbi iz boksa, propustio Fernanda Alonsa koji se za razliku od Masse može ponovo uključiti u borbu za naslov prvaka.

Još ranije u 21.krugu smo čuli putem veze komentar Alonsa koji nije prošao Massu'' "Momci, ovo je smiješno!" Tada nije bilo nikakvih komentara iz pit line, ali je u 49.krugu Massa dobio jasnu poruku "Fernando je brži od tebe. Jesi li razumio poruku?" Brazilac nije odgovarao, ostalo smo vidjeli na stazi.

Fernando Alonso je ostvario 23.pobjedu u karijeri, a Ferrai ponovo ima pobjednika u Hockenheimu nakon četiri godine i trijumfa Michaela Schuamchera. Španjolac je 2005.godine kao vozač Reneaulta slavio na VN Njemačke, a ovo je njegova druga pobjeda ove sezone, prva nakon Bahreina.Pored trojke na postolju Alonso - Massa - Vettel, bodove su danas dohvatili Hamilton, Button, Webber, Kubica, Rosberg, Schumacher, Petrov.

Rezultati VN Njemačke:
1.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) 1:28:38.866
2.Felipe Massa (Bra,Ferrari) + 4.196
3.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) + 5.121
4.Lewis Hamilton (VB,McLaren) + 26.896
5.Jenson Button (VB,McLaren) + 29.482
6.Mark Webber (Aus,Red Bull) + 43.606
7.Robert Kubica (Pol,Renault) + 1 krug
8.Nico Rosberg (Nje,Mercedes) + 1 krug
9.Michael Schumacher (Nje,Mercedes) + 1 krug
10.Vitaly Petrov (RUs,Renault) + 1 krug
11.Kamui Kobayashi (Jap,Sauber) + 1 krug
12.Rubens Barrichello (Bra,Williams) + 1 krug
13.Nico Hulkenberg (Nje,Williams) + 1 krug
14.Pedro de la Rosa (Špa,Sauber) + 1 krug
15.Jaime Alguersuari (Špa,Toro Rosso) + 1 krug
16.Vitantonio  Liuzzi (Ita,Force India) + 2 kruga
17.Adrian Sutil (Nje,Force India) + 2 kruga
18.Timo Glock (Nje,Virgin) + 3 kruga
19.Bruno Senna (Bra,HRT) + 4 kruga
Odustali:
20.Heikki Kovalainen (Fin,Lotus) 56
21.Lucas Di Grassi (Bra,Virgin) 51
22.Sakon Yamamoto (Jap,HRT) 20
23.Jarno Trulli (Ita,Lotus) 4
24.Sebastien Buemi (Švi,Toro Rosso) 2


Ukupni poredak:
1.Lewis Hamilton (VB,McLaren) 157
2.Jenson Button (VB,McLaren) 143
3.Mark Webber (Aus,Red Bull) 136
4.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) 136
5.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) 123


Poredak konstruktora:
1.McLaren-Mercedes 300
2.Red Bull-Renault 272
3.Ferrari 208

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.