Australci potpisali ugovor do 2020. godine

Australija sigurna u kalendaru F1

Australci potpisali ugovor do 2020. godine

Australci mogu odahnuti. Vlada ove zemlje je potpisala petogodišnji ugovor sa Formulom 1 koji će početi da važi od 2016. godine. Sadašnji premijer Denis Napthine kako je to velika pobjeda njegove vlade.

Formula 1 se u Australiji vozi od davne 1928. godine, Adelaide je bio domaćin od 1985. godine sve do 1996. kada Formula 1 seli u Albert Park u Melbourne. Prošle godine je organizacija utrke porezne obveznike koštala 50.67 miliona, u narednih pet godina će morati izdvojiti još 250 miliona. Utrka koja se bude vozila naredne godine bit će posljednja iz ugovora koji je potpisala bivša Vlada Australije, a novi ugovor počinje od 2016. godine i važit će do 2020.

Najviše pobjeda u Australiji, po četiri su ostvarili Lex Davison koji je poginuo 1965. godine i Michael Schumacher. Od aktivnih vozača tu je Kimi Raikkonen sa dvije pobjede. Što se tiče konstruktora, McLaren drži prvo mjesto sa 12 trijumfa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.