Bernie na sudu zbog davanja mita

44 miliona dolara mita

Bernie na sudu zbog davanja mita

M. Maksimović

Vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone je pred sudom u Munchenu optužen za davanje mita jednom njemačkom bankaru.Ecclestone se našao pod istragom nakon što je bankar Gerhard Gribkowsky osuđen da je od njega uzeo 44 miliona dolara.

Navodno je Ecclestone platio Gribkowskyom kako bi izbjegao poreznu istragu prodaje Formule 1 u Velikoj Britaniji 2006. godine, no Ecclestone tvrdi kako isplate nisu bile mito. Gribkowsky je bio predstavnik njemačke banke BayernLp i učestvovao je u privatizaciji Formule 1.

Ecclestone mu je isplatio novac kako bi Gribkowsky odabrao 'najboljeg' ponuđača - CVC Capital Partners. Gribkowsky je prošle godine osuđen na osam godna zatvora zbog korupcije i neplaćanja poreza.

"Moji advokati su primili optužnicu. U njoj se navodi kako sam nekoga podmitio, međutim nisam učinio ništa nelegalno", branio se Ecclestone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.