Brazilac čije ime ne može izblijediti

Danas je rođendan najvećeg

Brazilac čije ime ne može izblijediti

Na današnji dan, prije 52 godine, rođen je jedan od najvećih vozača Formule 1, legendarni Brazilac Ayrton Senna.

Senna je poginuo na stazi "Enzo i Dino Ferrari" 1. maja 1994. godine na utrci a Veliku nagradu San Marina, kada je pri brzini od 317 kilometara na sat udario u zid na krivini Tamburelo i na licu mjesta ostao mrtav.

 

Brazilski je pilot ostao zapisan zlatnim slovima u istoriju Formule 1 kao jedan od najvećih, a po mnogima i najveći, vozač najbržeg cirkusa na svijetu u njegovoj istoriji. 

 

Na pobjedničko postolje se kao prvoplasirani peo 41 put, a još je 39 puta bio drugoplasirani ili trećeplasirani. Bez koknurencije, bio je najbolji vozač Formule 1 po kiši ikada.

 

Kada je imao 13 godina, počeo sa baviti kartingom, a potom je nastupao u Formuli 2000, Formuli 3, nakon čega je dobio priliku da se okuša u formuli svih formula, Formuli 1. Tako je počela priča vjerovatno najboljeg vozača svih vremena.

 

Statistički gledano, Nijemac Michael Schumacher je najbolji, jer Schumi ima više pobjeda. Međutim, pravi i istinski poznavaoci Formule 1 reći će kako statistika u vožnji nije sve. Sennina magija na stazi nikada nije ležala u statistici, već u umjetnosti vožnje.

 

Uvijek, ali baš uvijek je vozio na granici rizika, nije ga bilo strah preticati u nemogućim okolnostima i uvijek je izvlačio maksimum iz svog bolida.

 

Nažalost, velika karijera prekinuta je u kobnoj utrci za Veliku nagradu San Marina, a Senna je otišao u istoriju kao jedan od najvećih, čije ime ne može izblijediti iz sjećanja.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.