Button svjetski prvak
Deseti Britanac u istoriji prvak u Formuli 1

Opet u Brazilu pala odluka o prvaku

Button svjetski prvak

M. Maksimović

Iznenađenje se nije dogodilo, Jenson Button je novi svjetski prvak. Trku prije kraja sezone, Button je pobjegao svojim konkurentima na nedostižnih 15 bodova. Pobjedu na utrci za VN Brazila ostvario je vozač Red Bulla, Mark Webber

Tradicija nije iznevjerena, vozač koji je ostvario pobjedu na startu sezone postao je novi prvak. Prošle godine je negdje u ovo doba počeo raspad Honde, Button nije uopšte znao da li će  za koju ekipu će voziti opšte. Danas je Button osvojio peto mjesto, njegov konkurent Rubens Barichello je završio kao osmi pa smo trku prije kraja dobili novog prvaka. U sjeni borbe za naslov prvaka prošla je pobjeda odličnog Marka Webbera. Webber je prvi prošao ciljem ispred Roberta Kubice i Lewisa Hamiltona.


Sam start utrke donosi dosta uzbuđenja. Barichello je koristeći pole position otišao naprijed, Raikkonen je krenuo agresivno, pa prije prvog zavoja imamo gužvu, duel Raikkonena i Sutila odnosno Raikkonena i Webbera u kojem je Finac ostao bez nosa. Međutim to nije sve, nakon starta Trulli i Sutil su izletjeli, pa je na njih naletio Alonso. Trulli je po izlasku iz bolida čak nasrnuo na Sutila u želji da se obračuna sa vozačem Force Indije.

Sigurnosni automobil se pojavio na stazi, Raikkonen i Kovalainen su otišli u boks,  Heikki je prilikom izlaska povukao crijevo za gorivo, koje je ostavljalo trag kroz koji je jednostavno proletio Kimi Raikkonen. Moglo se svašta dogoditi, ali sve je prošlo uz manji trenutačni plamen na bolidu Ferrarrija.Sudar je na startu svakako odgovarao Jensonu Buttonu koji se spustio sa 14. na 9.mjesto. Nakon odlaska SC-a Barichello je držao vodstvo, Webber je bio drugi, a onda su se poredali Rosberg, Kubica, Buemi i Nakajima. Button ništa u nastavku ne prepušta slučaju pa je pretekao Grosjena, Nakajimu, nešto teže rookiea Kobayashija.

U tim trenucima je Britanac vozio maksimalno agresivno, na nož što će mu se vratiti nešto vratiti na najbolji moguči način. I dok se Button polako spuštao u poretku, Barichello kao vodeći čovjek utrke nije uspijevao pobjeći svojim pratiteljima, jer definitivno je ušao u probleme u 21. krugu kada odlazi boks. Po izlasku iz boksa Vettel je pretekao Barichella, Kubica je to isto uradio kroz boksove i već tada je bilo jasno da će Barichello teško do vrha.Svoju priliku je iskoristio mrk Webber, a posljednju je Rubens ispustio u 50.krugu kada je otišao i drugi put u boks vrativši se na 6.mjesto.

Button je pet krugova kasnije završio u boksu, izašao je na stazu ispred Kovalainena koji je uskoro morao u boks i Britanac je došao na korak do naslova koji je potvrdio deset krugova prije kraja utrke kada je Hamilton prestigao Barichella sa probušenom gumom koji je morao još jednom u boks. Na kraju je Webber prvi, drugi Kubica, a treći Hamilton. Pored Buttona koji je završio peti i Barichella koji je osmi, svoje bodove su osvojili Vettel (4.), Raikkonen (6.), odnosno
Buemi (7.)


Rezultati VN Brazila:
1.Mark Webber (Aus,Red Bull) 1:32:23.081
2.Robert Kubica (Polj,BMW) + 7.626
3.Lewis Hamilton (VB,McLaren) + 18.944
4.Sabastien Vettel (Nje,Red Bull) + 19.652
5.Jenson Button (VB,Brawn GP) + 29.005
6.Kimi Räikkönen (Fin,Ferrari) + 33.340
7.Sebastien Buemi (Švi,Toro Rosso) + 35.991
8.Rubens Barrichello (Bra,Brawn GP) + 45.454
9.Heikki Kovalainen (Fin,McLaren) + 48.499
10.Kamui Kobayashi (Jap,Toyota) + 1:03.321
11.Giancarlo Fisichella (Ita,Ferrari) + 1:10.600
12.Vitantonio Liuzzi (Ita,Force India) + 1:11.300
13.Romain Grosjean (Fra,Renault) + 1 krug
14.Jaime Alguersuari (Špa,Toro Rosso) + 1 krug
Nisu završili:
15.Kazuki Nakajima (Jap,Williams) 31
16.Niko Rosberg (Nje,Williams) 28
17.Nick Heidfeld (Nje,BMW) 22
18.Adrian Sutil (Nje,Force India) 1
19.Jarno Trulli (Ita,Toyota) 1
20.Fernando Alonso (Špa,Renault) 1


Ukupni poredak:
1.Jenson Button (VB,Brawn GP) 89 - novi prvak
2.Sabastien Vettel (Nje,Red Bull) 74
3.Rubens Barrichello (Bra,Brawn GP) 72
4.Mark Webber (Aus,Red Bull) 61.5
5.Lewis Hamilton (VB,McLaren) 49


Poredak konstruktora:
1.Brawn-Mercedes 161 konstruktorski naslov
2.Red Bull-Renault 135.5
3.McLaren-Mercedes 71

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti