Buttonu prvi slobodni trening

Počela nova F1 sezona

Buttonu prvi slobodni trening

M. Maksimović

Nova sezona je napokon počela. Na stazi u Albert Parku vozači su odradili prva dva slobodna treninga.Kiša koja je padala u četvrtak u Melbourneu, zadržala se na stazi u ranoj fazi prvog slobodnog treninga.

To je naravno bila prilika za neke ekipe da isprobaju intermedium gume. Kako je vrijeme odmicalo, tako se i staza sušila, a prvi pravi krug na gumama za suho je odvozio Kamui Kobayashi koji je pola sata prije kraja treninga uspio voziti krug pet sekundi brže od vremena na intermedium gumama.

Upravo je Kobayashi bio prvi vozač koji je odvozio krug ispod 1:30, prije nego što će se na vrh poretka
probiti vozači Mercedesa, Michael Schumacher i Nico Rosberg. Na kraju će u završnici prvog slobodnog treninga najbolje vrijeme postaviti Jenson Button. Dvadeset minuta prije kraja, Button je odvozio krug u vremenu 1:27.560 i to vrijeme će ostati nedostižno do kraja treninga.

 

Lewis Hamilton je tek 15 minuta prije kraja treninga odradio prve brze krugove za McLaren i ostvario je vrijeme 1:27.805 što je bilo dovoljno za drugo mjesto. Michael Schumacher je sa 1:28.235 bio treći, a među pet su se po svojim vremenima našli Fernando Alonso i Mark Webber. Srbastian Vettel je tek bio 11. sa 1:29.

Najviše problema na prvom slobodnom treningu je prema očekivanju imala ekipa HRT-a. Prvo su se pojavili problemi na bolidu Pedra de la Rose koji je bio u boksu, na stazi se zaustavio drugi Naraina Karthikeyana, pa je ova ekipa ostala bez vremena na prvom slobodnom treningu. Manji problem je imao i Felipe Massa koji je svoj brzi krug u završnici završio pored staze, jer je zakačio travu na izlasku iz krivine 10.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.