Četvrti naslov zaredom Sebastiana Vettela

Dostigao Fanga

Četvrti naslov zaredom Sebastiana Vettela

Sebastian Vettel je novi stari svjetski prvak. Njemački vozač je današnjom pobjedom na VN Indije, osigurao četvrti uzastopni naslov svjetskog prvaka. Do sada su više od tri uzastopna naslova osvajali samo Juan Manuel Fangio i Michael Schumacher.

Legendarni Fangio ima pet osvojenih titula, Schumacher sedam, a ovdje treba dodati i "profesora" Prosta sa četiri titule. Naravno, kada se priča o brojevima i titula svakako treba dodati podatak da Vettel ima samo 26 godina.    

Do 36.pobjede u karijeri Vettel je stigao uz manje probleme koji su uglavnom bili vezani za izbor guma. Svjetski prvak je poveo utrku, uspješno je zatvorio dva Mercedesa, ali je već u drugom krugu morao u boks. U boksu je završio i Fernando Alonso s obzirom da je morao promijeniti prednje krilo nakon kontakta prvo sa Webberom, pa Buttonom.

Massa se iznenađujuće našao na vrhu, ali ne zadugo. U devetom krugu Massa će promijeniti gume, a prvo mjesto preuzima Webber. Webber će prvi ulazak u boks odraditi u 29.krugu, dva kruga kasnije Vettel se vraća na prvo mjesto. Alonso pada u poretku nakon 23 kruga kad uzima tvrđu komponentu guma.

U 40.krugu se dogodilo nešto krajnje zanimljivo ali možemo napisati i svojstveno za Red Bull. Radio vezom su zatražili od Marka Webbera da ultimativno zaustavi bolid. Webberu i većini nije bilo jasno zbog čega, ali su iz boksa poslali poruku da se radi o alternatoru, možda čak i mjenjaču, ali Webber nije bio presretan zbog takve odluke.

Vettel je do kraja odrađivao posao, dok je Raikkonen zbog potrođenih guma i loše strategije ostao bez postolja. Rosberg se našao na drugom, a sjajni Grosjean na trećem mjestu. Vozač Lotusa je također dan ranije zbog loših odluka njegove ekipe završio tek na 17.mjestu, ali je danas obavio ogroman posao. Massa je također bio dobar, blizu postolja, dok je Sergio Perez peti. Lewis Hamilton je šesti, Kimi tek sedmi , dok su oba bolida Force Indije na domaćem terenu u bodovima. Di Resta je osmi, Sutil koji je izvukao maksimum iz svojih guma deveti. Jedan bod je osvojio budući vozač Red Bulla, Daniel Ricciardo.

Sebastian Vettel je u Indiji ostvario šestu uzastopnu pobjedu, što je do sada napravio Jim Clark 1965. godine. Između dvije sezone to je pošlo za rukom još Michaelu Schumacheru. Jedini vozač sa devet uzastopnih pobjeda u dvije sezone je Alberto Ascari. Ovdje treba dodati podatak da su Clark i Ascari preskočili pojedine utrke, pa se niz odnosi samo na one na kojima su učestvovali.

Rezultati VN Indije:
1. Sebastian Vettel (Nje,Red Bull-Renault) 1:31:12.187
2. Nico Rosberg     (Nje,Mercedes) + 29.823
3. Romain Grosjean  (Fra,Lotus-Renault) + 39.892
4. Felipe Massa     (Bra,Ferrari) + 41.692
5. Sergio Perez     (Mex,McLaren-Mercedes) + 43.829
6. Lewis Hamilton   (VBR, Mercedes) + 52.400
7. Kimi Raikkonen   (Fin,Lotus-Renault) +  1:07.900
8. Paul Di Resta    (VBR,Force India-Mercedes) + 1:12.800
9. Adrian Sutil     (Nje,Force India-Mercedes) + 1:14.700
10. Daniel Ricciardo (Aus,Toro Rosso-Ferrari) + 1:16.200
11. Fernando Alonso  (Spa,Ferrari) + 1:18.200
12. Pastor Maldonado (Ven,Williams-Renault) + 1:18.900
13. Jean Eric Vergne (Fra,Toro Rosso-Ferrari) + 1 krug
14. Jenson Button    (VBR,McLaren-Mercedes) + 1 krug
15. Esteban Gutierrez (Mex,Sauber-Ferrari) + 1 krug
16. Valtteri Bottas   (Fin,Williams-Renault) + 1 krug
17. Max Chilton       (VBR,Marussia-Cosworth) + 2 kruga
18. Jules Bianchi     (Fra,Marussia-Cosworth) + 2 kruga
19. Nico Hulkenberg   (Nje,Sauber-Ferrari) + 6 krugova
Odustali:
Mark Webber   (Aus,Red Bull-Renault) 40 krug
Charles Pic   (Fra,Caterham-Renault) 36 krug
Guido van der Garde  (Hol,Caterham-Renault) 2 krug

Ukupni poredak:
1. Sebastian Vettel (Nje,Red Bull-Renault) 322
2. Fernando Alonso  (Spa,Ferrari) 207
3. Kimi Raikkonen   (Fin,Lotus-Renault) 183
4. Lewis Hamilton   (VBR, Mercedes) 169
5. Mark Webber   (Aus,Red Bull-Renault) 148

Poredak konstruktora:
1. Red Bull-Renault   470
2. Mercedes   313
3.  Ferrari     309


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti