Kasno sinoć desila se smrt koja je uzdrmala svijet sporta

Otišao je veliki čovjek

Kasno sinoć desila se smrt koja je uzdrmala svijet sporta

A. Čaušević

Preminuo je istinski zaljubljenik u sport i čovjek koji je bio vlasnik niza klubova i timova u raznim sportovima.

Dietrich Mateschitz, austrijski biznismen i najveći dioničar Red Bulla, preminuo je u 78. godini života, potvrđeno je u subotu navečer.

Njegovo poslovno lice direktno je povezano sa sportom budući da je poznato energetsko piće uveo u svijet sponzorstava kroz sportiste timove ili čak organiziranje takmičenja.M

eđu najuspješnijim slučajevima ističe se ekipaFormule 1 s četiri konstruktorska naslova i pet vozačkih naslova između 2010. i 2021.; uz nekoliko fudbalskih klubova u Njemačkoj i Austriji kao što su RB Leipzig ili RB Salzburg. Također je bio vlasnik timova u SAD-u (MetroStar), Brazilu i Gani, kao i hokejaškog tima EHC München.

Rođen 20. svibnja 1944., austrijskog i slovenskog pokrijekla, diplomirao je marketing 1972. Osnovao je Red Bull 1984. nakon što je na jednom od svojih putovanja južnom Azijom otkrio piće koje je osmislio tajlandski biznismen Chaleo Yoovidhya.

No, osim proizvoda, poboljšao je imidž marke raznim sponzorstvima i ulaganjima u sport općenito, a posebno u F1, te je ponovno izmislio način promovisanja proizvoda kroz sport.

Oglasi

Bio je Sauberov najveći dioničar početkom 2000-ih, a zatim su kupili Jaguar Racing u novembru 2004. Povrh te ekipe, apsorbirajući njezine kapacitete, stvorili su trkaću momčad koja će nekoliko godina kasnije osvojiti prvenstvo s Vettelom za volanom (četiri uzastopne titule između 2010. i 2013.) i Neweya u dizajnerskom uredu.

Dominantan bolid dobio je i Max Verstappen sa dva uzastopna naslova u vožnji (2021. i 2022.) i petom konstruktorskom titulom Svjetskog prvenstva koju matematički mogu osigurati u Austinu.

Kupili su i tim Minardi, koji je kasnije preimenovan u Toro Rosso i Alpha Tauri, a preko firme Faenza pokrenuli su i otkrili su desetine vozača koji su trenirali u Red Bullovoj akademiji, koju vodi Helmut Marko. Među njima: Sainz, Ricciardo, Alguersuari, Gasly, Buemi, Vergne, Albon, Vettel i sami Verstappen...

Dobar dio aktuelnog grida vuče korijene iz programa Red Bulla. Ova kompanija također posjeduje stazu Spielberg koja je domaćin austrijskim F1 i MotoGP Grand Prixu, te je sponzor vozača iz gotovo svih disciplina motosporta i zvijezda akcijskih sportova.

Oglasi