Doktor svoje generacije
Foto: Marc Marquez odmara u garaži tokom trećeg treninga pred Veliku nagradu Malezije (EPA)

Čast svima, ali Marquez je najbolji

Doktor svoje generacije

Miran, tih, povučen. Marc Marquez je u ovom trenutku vjerovatno najpodcjenjeniji sportista svijeta. Čovjek koji sa svoje 24 godine ima četiri titule prvaka svijeta u Moto GP kategoriji, a šest ukupno, zaslužuje daleko veću pažnju, pa je vrijeme da je i dobije. 

Valentino Rossi je najveća legenda Moto GP sporta. On je jedan od onih za koje mnogi vole reći da je veći od samog sporta. Osim njega, takvi i slični primjeri su Ronnie O'Sullivan ili Tiger Woods. 

Ipak, postoji mnogo sportista koji nisu, a možda nikada i neće biti ikone sporta kojim se bave, ali brojke im definitivno idu u prilog. To što oni publici ili medijima nisu toliko zanimljivi, a samim tim nisu ni komercijalni, nije njihov problem. Jedan od takvih momaka je Marc Marquez, čovjek koji je danas osvojio četvrtu titulu prvaka svijeta u Moto GP klasi i zaslužuje daleko veću pažnju od one koju dobija. 

Poređenje sa Rossijem

Mnogi ga porede sa Valentinom Rossijem ali, kao i u svakom sportu, poređenja su veoma nezahvalna. Prije svega želimo reći da su obojica legende ovog sporta i nemamo namjeru omaložavati uspjeh bilo kojeg. 

Marc Marquez ima 24 godine, dakle možemo slobodno reći da je još uvijek na početku svoje Moto GP karijere, a već je uradio mnogo toga. Računajući i današnju, Marquez ima šest titula prvaka svijeta, četiri u najjačoj klasi i po jednu u 250 i 125 kubika. On se prvi put u kraljevskoj klasi pojavio 2013. godine i odmah je osvojio titulu. Ako ga poredimo sa Rossijem, treba reći da se Italijan prvi put pojavio 2000. godine u kraljevskoj klasi, a prvu titulu je osvojio 2001. godine. Nakon toga popularni Doktor je osvojio još četiri vezane titule, a posljednja u njegovoj vitrini je ona iz 2009. godine kada je vozio za trenutni klub Yamahu. S druge strane, Marquez iza sebe ima pet sezona u Moto GP-u, a samo u jednoj sezoni nije osvojio titulu i to 2015. godine kada ga je nadmašio Jorge Lorenzo. Prednost Rossija je, za sada, u tome što je titule osvajao vozeči za dvije različite ekipe (Honda i Yamaha), dok se Marquez još uvijek nije okušao u nekoj drugoj ekipi. Zanimljivo, Rossi je do svoje 24. godine imao tri titule prvaka u Kraljevskoj klasi, a pet ukupno. Ipak, treba spomenuti da se Marquez ranije priključio najjačoj klasi nego Rossi (Rossi sa 21. godinom, Marquez sa 20.). 

Foto: Valentino Rossi tokom sezone 2001.

Dakle, obojica iza sebe imaju impresivnu statistiku, ali za sada sve navodi na to da će Marquez oboriti sve Rossijeve cifre. Valentino ima ugovor sa Yamahom do kraja naredne sezone i poslije toga bi mogao u penziju, iako mu je želja da osvoji jubilarnu desetu titulu prvaka prije toga. S druge strane, Marquez ispred sebe ima još barem deset sezona 'fore' da osvoji četiri titule i tako prestigne Rossija.

Kada bi Marqueza poredili sa nekim vozačima iz njegove generacije, treba odmah reći da nema ni mnogo onih koji bi uopšte mogli ući u tu konkurenciju. Vjerovatno jedini koliko toliko dostojan rival bi mu bio Maverick Vinales.

Foto: Marc Marquez tokom sezone 2013.

Španac je dvije godine mlađi od Marqueza, a za sada ima jednu titulu prvaka svijeta i to onu iz Moto 3 klase. On je već tri sezone u Moto GP klasi, ali za sada nema ni blizu osvojenu titulu. Dakle, iako ima još dvije godine 'fore', nema šansu da stigne Marqueza. Jack Miller i Jonas Folger su također vozači koji su približno Marquezovih godina, ali za sada nemaju nijednu titulu svjetskog prvaka. 

Iz svega navedenog možemo reći da su obojica doktori, obojica svoje generacije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi