Doktorov stoti trijumf
Valentino Rossi

Velika nagrada Holandije

Doktorov stoti trijumf

T. Hebib

Valentino Rossi je uspio. Na današnjoj trci u Holandiji je došao do svoje stote pobjede u karijeri i tako postao jedini vozač uz Agostinija koji je došao do ove brojke. Da napomenemo, Giacomo Agostini je ostvario 122 pobjede u karijeri.

Ovo je Rossiju bila 74. pobjeda u najjačoj klasi, 14 ima u 250cc, a 12 u 125 kubika. Od četvrtka je kod Talijana bila primjetna odlučnost da dođe do velikog trijumfa, kako na treninzima i kvalifikacijama, tako i na današnjoj utrci. Poveo je odmah i do samog kraja nije ispuštao vodstvo. Lorenzo je pokušao da se primakne, no nije uspio i moraće se zadovoljiti drugim mjestom.

Sve ostalo je danas nekako ostalo u sjeni ovog velikog rezultata. I odlična borba za šestu poziciju, u kojoj je najviše izgubio Kallio izletivši sa staze u zadnjem krugu, i ispadanje Repsol Hondinog dvojca, Pedrose i Doviziosa, te Stonerovo treće mjesto. Ali kako i neće, jer ovo što je Rossi uradio je sigurno jedan od najvećih sportskih rezultata svih vremenena kojim je pokazao da je jedan od najvećih, ako ne i najveći.

Konačni poredak:

1. Valentino Rossi    
2. Jorge Lorenzo    
3. Casey Stoner    
4. Colin Edwards
5. Chris Vermeulen
6. James Toseland
7. Randy de Puniet    
8. Toni Elias
9. Nicky Hayden
10. Loris Capirossi    
11. Alex de Angelis
12. Marco Melandri    
13. Sete Gibernau    
14. Niccolo Canepa    
15. Yuki Takahashi    
16. Gabor Talmacsi    

Ukupni poredak: Rossi 131, Lorenzo 126, Stoner 122 boda

Uzbudljive su bile i trke u slabijim klasama a pogotovo ona u 250 kubika u kojoj je pobjedu ostvari Hiroshi Aoyama koji je vodio veliku borbu sa Bautistom koji je u zadnjem krugu napravio veliku grešku naletivši na vodećeg Japanca. Na svu sreću do težih povreda nije došlo. Ovim potezom Španac je  Aoyami prepustio vodeću poziciju u ukupnom poretku. Šampion iz prošle godine Marco Simoncelli je završio na trećem mijestu i gotovo izgubi sve šanse za odbranu titule.

U klasi od 125cc pobjedu je odnio Sergio Gadea dok je drugoplasiranom Nicolasu Terolu određena kazna od 20 sekundi zbog icidenta koji je u zadnjem krugu imao sa Julianom Simonom, tako da je na kraju završio peti.

250 cc (prvih deset)

1. Aoyama
2. Barbera
3. Simoncelli
4. Espargaro
5. Locatelli
6. Debon
7. Abraham
8. Faubel
9. Wilairot
10. de Rosa

Ukupni poredak: Aoyama 121, Bautista 108, Barbera 95, Simoncelli 77 bodova

125cc (prvih deset)

1. Gadea
2. Simon
3. Smith
4. Iannone
5. Terol
6. Bradl
7. Folger
8. Corsi
9. Espargaro
10. Marquez

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti