Ducati izlazi iz MotoGP-a?

Nakon što ih je preuzeo Audi

Ducati izlazi iz MotoGP-a?

A. Haznadarević
Teme:

Nakon što je prošle sedmice službeno objavljeno da je Audi postao novi većinski vlasnik Ducatija, već su počele kružiti priče da će se Ducati pod novim upraviteljem povući iz MotoGP-a.

Audi koji je u vlasništvu velike grupacije Volkswagena je za oko 900 miliona eura preuzeo rukovodstvo italijanskog motociklističkog diva Ducatija, a prema svom dosadašnjem običaju, u svakoj novoj članici grupacije se vrše temeljne promjene koje nekad ne idu u prilog željama fanova make, a sve to u cilju povećanja profitabilnosti.

Za Ducatija, koji je od 1988. godine osvojio čak 13 titula svjetskog Superbike prvenstva, prije nekoliko sedmica generalni menadžer ovog poznatog proizvođaća, Claudio Domenicali je izjavio da njegova kompanija ne mora nastaviti sa utrkama da bi nastavila svoju uspješnu priču.
Zanimljivo da je ovo izjavio baš kada je ugovor sa Audiom bio pred zaključenjem.

Kako se može zaključiti, čelnicima Audija tj. Volkswagena se ne sviđa ideja izdvajanja miliona za utrke što im sa druge strane skraćuje budžet za unapređenja.

A da li je Ducati u finansijskim problemima pa im je tako nešto zaista potrebno? Definitivno nije, jer 2011. im je bila najprofitabilnija godina, a sama prodaja dva modela Ducatija u SAD-u je porasla za 43%. Zasigurno, jedan od najboljih marketinških poteza ovog proizvođaća sa sjedištem u Bologni je dovođenje velikog vozača Valentina Rossija koji je donio veliki publicitet Ducatiju.

Za kakav god ishod da se odluče čelnici Ducatija i njihovi novi vlasnici, ne bi bili prvi koji su napustili MotoGP. U prethodnim godinama, takmičenje su napuštali i Aprilia, Kawasaki i Suzuki, a svi iz istog razloga, visokih troškova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.