Ecclestone sa 35 miliona eura mita ostao na čelu F1

Njemački bankar priznao

Ecclestone sa 35 miliona eura mita ostao na čelu F1

A. Haznadarević

Njemački sud osudio je bivšeg njemačkog bankara na osam i po godina zatvora zbog primanja mita od vlasnika Formule 1 Bernia Ecclestona.  

Gerhard Gribkowsky, bivši direktor u regionalnoj bavarskoj banci "BayernLB" u sudu u Munchenu  proglašen je krivim za korupciji, povredu povjerenja svoje banke i poresku utaju. 

 

Nakon godinu i po dana pritvora i osam mjeseci suđenja, Gribkowsky je prošle nedjelje prekinuo šutnju i priznao da je primio 44 miliona dolara (35 miliona eura) mita od  Ecclestona 2006. i 2007. godine. Novac za koji nije platio porez u Njemačkoj uložen je u jednu fondaciju u Austriji. 

 

Bivši bankar je priznao da je ta suma bila data kao nagrada za to što je 2006. godine organizovao prodaju prava Formule 1 britanskom investicionom fondu CVC, koji je u to vrijeme podržavao Ecclestona da ostane na čelu Formule. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.