FIA odredila smjernice za gume

Ekipe ih moraju poštovati

FIA odredila smjernice za gume

M. Maksimović

Kako bi se spriječilo ponavljanje situacije sa Silverstonea, FIA je u dogovoru sa Pirellijem odlučila pooštriti parametre korištenja guma na VN Njemačke.Od ranije je poznato kako je italijanski dobavljač davao određene sugestije kako koristiti gume, koje u od ovog vikenda postale obavezne.

To znači da će tačno biti određen minimalni početni pritisak u gumama (16psi), minimalni stabilni pritisak na prednjim gumama (20psi), do je na zadnjim (19psi).  Također je određeno da maksimalni ugao za prijanjanje na prednjoj osovini bude 4 stepena, dok će na zadnjoj biti 2.5.stepeni.Također, FIA je odlučila zabraniti zamjene gume na osovinama, što znači da ekipe neće moći mijenjati i koristiti gume sa desne strane na lijevoj i obrnuto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.