FIA zabranila inženjerima da pomažu vozačima

Očekivana odluka

FIA zabranila inženjerima da pomažu vozačima

Teme:

Kako se i očekivalo FIA je zabranila određenu komunikaciju između trkačkih inženjera i vozača. S obzirom na pravilo koje kaže da vozač sam mora voziti bolid, tako da poruka koja se odnose na performanse bolida ili vozača više ne smije biti.

Tokom sezone imali smo prilike čuti razgovore vozača i inženjera u kojima vozači traže savjet kako da najbrže odrade krug, kako se raspituju zbog čega gube vrijeme.

" Kako bi osigurali da se članak 20.1 sportskog pravilnika uvijek poštuje namjeravamo rigorozno provoditi ovaj propis. Stoga radio poruke od pitwalla prema vozaču ne smiju sadržavati bilo kakve informacije koje se tiču performansi bolida ili vozača. Osim toga, treba podsjetiti da je prijenos podataka s pitwalla prema bolidu izričito zabranjen člankom 8.5.2. tehničkog pravilnika " poručio je direktor utrka  Charlie Whiting.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.