Ford na tragu Honde

Još jedan povratak u Formulu 1

Ford na tragu Honde

M. Maksimović
Teme:

Honda se vraća u Formulu 1, 2015.godine, a njenim stopama mogao bi krenuti i Ford. Ford bi se trebao vratiti u Formulu 1, kada na snagu stupe pravila o korištenju novih V6 motora.

Ford je bio dugo prisutan u Formuli 1, još od 1963.godine. Tada je Peter Broeker vozio za ekipu Stebro-Forda. Prve bodove osvojio je Bruce McLaren tri godine kasnije na stazi Watkins Glen u McLaren-Fordu M2B. Prvu pobjedu za Lotus Ford izborio je legendarni Jimi Clark 1967.godine na Zandvoortu, dok je posljednja bila Giancarla Fisichelle u Brazilu 2003.godine. Fisico je tada vozi za Jordan - Ford.

Još 1999.godine Jackie Stewart je od Forda stvorio ekipu Jaguar Racinga, ali se njegova ekipa povukla iz Formule 1 na kraju 2004.godine. Te 2004.godine na Interlagosu smo imali ekipu Jordan Forda (Glock/Heidfeld), Jaguar Coswortha (Webber/Klien) i Minardi Coswortha (Baumgartner/Bruni)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti