Svjetski gigant ulazi u Formulu 1
FOTO: EPA

Postignut dogovor

Svjetski gigant ulazi u Formulu 1

H. Zilić

Uskoro bi mogli gledati novi tim u Formuli 1, tačnije legendarni njemački i svjetski autmobilistički gigant Audi mogao bi ući u najbrži karavan na svijetu.

Švicarski mediji pišu da je Audi početkom 2023. godine definitivno kupio dio u Suaber grupi.

Samim tim ova kupovina znači da je Audi jednim dijelom postao i dio Alfa Romea, ekipe Formule 1 koja je u sklopu Sauberg grupe.

Za početak, Audi će Alfa Romeu nabavljati motore i bit će zadužen za taj dio tima sve do 2026. godine.

Ovo će biti i prvi korak prema ostvarivanju konačnog cilja, a to je da Audi ima i svoj tim u Formuli 1.

"Ovo je važan korak u vezi sa Audijevim ulaskom u Formulu 1 do 2026. godine. Tokom tog perioda, Sauber grupa će biti strateški partner njemačkog proizvođača automobila", saopšteno je iz Sauber grupacije.

Oglasi

Audi u planu ima da kupi još dionica u Formuli 1 dok njihovo vlasništvo ne dostige 75%.

Što se tiče njemačkog giganta žele da se stabilizuju u Formuli 1 do 2028. godine, a novi tim ne bi bio dio Suaber grupacije, nego bi radili na formiranju potpuno nove ekipe.

Ekipa bi imala naziv Audi F1 Racing Team i bila bi nova ekipa u Formuli 1 3387možda već od sezone 2027.

Naravno to je još uvijek na dugom štapu, ali prvi korak Audia prema ulasku u Formulu 1 je napravljen vidjet ćemo kako će to izgledati u sezonama koje su ispred nas.

Nova sezona u Formuli 1 počinje 5. marta utrkom za VN Bahreina.

Top Komentari

Audirs
Ovo me bas raduje!!! Posto trenutno za Sauber Team trenutno radim neke projekte, ovo će da bude pravo uzbudljivo.
1 0
Chelsea1
Pa pobogu kasnite sa vjestima godinu dana hahaha, kad je ikad ozvaniceno da Audi ulazi u F1 a vi sad Piste,haj laku noc!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi