Ove sezone ćemo svjedočiti historijskom trenutku u Formuli 1

Novo pravilo

Ove sezone ćemo svjedočiti historijskom trenutku u Formuli 1

H. Zilić

Ova sezona će biti historijska u Formuli 1.

Na tri staze bit će uvedene sprint utrke, nakon što su FIA i timovi učesnici prvenstva dali zeleno svijetlo.

Dužina kvalifikacijskih sprint utrka će iznositi 100 km, i održavat će se subotom poslijepodne, te će odrediti startni poredak za nedjeljnu utrku koja će se voziti u svojoj punoj dužini.

Startni poredak za sprint utrku će odlučiti kvalifikacije koje će se održati u petak poslijepodne, koristeći trenutni format kvalifikacija. Novi format vikenda kojeg F1 želi isprobati će imati dva slobodna treninga - jedan će se održati u petak prije kvalifikacija, a jedan u subotu ujutro.

Novina je i ta da će vozači skupljati bodove u kvalifikacijama. Tako će pobjednik dobiti tri boda, drugplasirani dva boda, a trećeplasirani će osvojiti jedan poen.

Podsjetimo da je FIA uvela već pravilo da vozač koji ima najbrži krug utrke dobije jedan bod, tako da bi recimo jedan vozač mogao tokom vikenda maksimalno osvojiti 29 boda. Tri boda za trijumf u kvlaifikacijama 25 bodova na trijumf u utrci i bod za najbrži krug utrke.

U FIA-i smatraju da će novim pravilima uvesti dodatna uzbuđenja u Formulu 1, a razmišlja se i o novom sistemu bodovanja, koje bi uključivalo kvalifikacije, utrku, sprint utrku i brzi krug, odnosno cijeli vikend.

Top Komentari

realno_govoreci
A da se uvede pravilo da razlika izmedju pobjednika i drugoplasiranog nije tako ogromna?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi