Hamilton peti put najbrži u kvalifikacijama za VN Mađarske

Novi pole svjetskog prvaka

Hamilton peti put najbrži u kvalifikacijama za VN Mađarske

Slika na koju smo se navikli ove godine. Na kraju kvalifikacija u Mađarskoj, Lewis Hamilton je bio prvi, Nico Rosberg drugi, Sebastian Vettel treći. Iako je u jednom trenutku " mirisalo" na eventualni pole Rosberga, Nijemac je napravio grešku u važnom trenutku.

Tako je Lewis Hamilton nastavio ili bolje rečeno zavšio posao koji je počeo dan ranije na slobodnim treninzima, za svoj 47. pole position u karijeri. Kvalifikacije je Hamilton zaključio u vremenu 1:22.020, što je pola sekunde bolje od vremena Nice Rosberga, Vettel je kao treći kasnio za Rosbergom dvije desetinke.

U prvom dijelu kvalifikacija Hamilton je kao najbrži imao vrijeme 1:22.890. vozači su uglavnom koristili meku komponentu guma. Rosberg je bio nešto manje od desetinke iza Britanca, Vettel je ostao u u plusu četiri desetinke. Jedan od dva McLarena se zaustavio i to onaj Jensona Buttona, a njemu su se u boksu pridružili Ericsson, Nasr, Merhi, Stevens.

Drugi dio kvalifikacija je prekinut osam minuta prije kraja jer se i drugi McLaren zaustavio na stazi, sada je to bio Alonsov. Pet minuta je trebalo Fernandu da nekako dogura bolid zajedno sa redarima do boksa. Uz Alonsa svoj nastup u drugom dijelu kvalifikacija su završili Hulkenberg, Sainz, Perez i Maldonado.

Niti u trećem dijelu se situacija nije promijenila, Hamilton je odmah na početku krenuo sa 1:22.408 i to na korištenim mekim gumama, što su Rosberg i Vettel donekle pratili. U okviru jedne desetinke bili Vettel, Ricciardo i Raikkonen. U drugom pokušaju Hamilton je opet prvi, Rosberg je imao malu priliku ali pravi grešku pa ostaje na drugom mjestu, Vettel je treći. Ovo je Hamiltonov peti pole position na Hungaroringu. Daniel Ricciardo se uvukao među dva bolida Ferrarija kao četvti, dok je Bottas šesti. Bottasa slijede Daniil Kvyat, Felipe Massa, Max Verstappen u Toro Rossu i Romain Grosjean u Lotusu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.