Hamiltonu VN Njemačke
Sjajna utrka Britanskog vozača

Bivši svjetski prvak u pobjedničkom izdanju

Hamiltonu VN Njemačke

M. Maksimović

Lewis Hamilton je pobjednik VN Njemačke.Britanac je drugi put ove sezone osjetio slast pobjede, ponovo nakon VN Kine 17.aprila.Svoju 16.pobjedu u karijeri, Hamilton je ostvario kada se malo ko nadao.

Već na startu utrke Hamilton prolazi Marka Webbera koji jeloše startao, ali je iza sebe uspio zadržati Fernanda Alonsa, Sebastiana Vettela i Nicu Rosberga.Vettel je dva kruga kasnije iskoristio grešku Alonsa i vratio se na treće mjesto, alikada se ukupno pogleda cijela utrka, danas je svjetski prvak previše griješio, puno proklizavao i na kraju je se to odrazilo na njegov rezultat.

U ranoj fazi utrke, Alosno je uspio uzvratiti Vettelu, dok smo duel Webbera i Hamiltona imali u 13.krugu.Australac se vratio na vodeću poziciju ali samo za kratko, Britanac je na sebi svojstven način odličnim manevrom odgovorio.Uskoro su uslijedili prvi ulasci u boks, Hamilton je izgubio prvo mjesto koje će kasnije vratiti nakon drugog ulaska u boks.Danas je Lewis Hamilton odvozio jednu od svojih najboljih utrka, pogotovo na taktičkom planu, što se moglo vidjeti i nakon trećeg ulaska u boks osam krugova prije kraja.

Alonso je pokušao nešto, međutim danas je Britanac vozio bez greške.Mark Webber je probao voziti što duže na mekšim gumama, ali se ispotavilo da je tvrđa komponenta bila bolja, pa je Australac završio tek kao treći.Sebastin Vettel se na kraju dokopao četvrtog mjesta bukvalno u posljednjem krugu kada su njegovi mehaničari bili za nijansu brži od onih u taboru Ferrarija iako je Massa istovremeno ušao kada i mladi Nijemac.

U ostatku poretku, može se reći da je Adrian Sutil odvozio dobru utrku, završio je kao šesti, Rosberg i Schumacher su također osvojili nešto bodova, baš kao i solidni Japanac Kobayashi.Deseto mjesto je pripalo Vitalyju Petrovu.

Rezultati VN Njemačke:
1.Lewis Hamilton (VBR,McLaren) 1:37:30.334
2.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) + 3.980
3.Mark Webber (Aus,Red Bull) + 9.788
4.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) + 47.921
5.Felipe Massa (Bra,Ferrari) + 52.252
6.Adrian Sutil (Nje,Force India) + 1:26.208
7.Nico Rosberg (Nje,Mercedes) + 1 krug
8.Michael Schumacher (Nje,Mercedes) + 1 krug
9.Kamui Kobayashi (Jap,Sauber) + 1 krug
10.Vitaly Petrov (Rus,Renault) + 1 krug
11.Sergio Perez (Mex,Sauber) + 1 krug
12.Jaime Alguersuari (Špa,Toro Rosso) + 1 krug
13.Paul di Resta (VBR,Force India) + 1 krug
14.Pastor Maldonado (Ven,Williams) + 1 krug
15.Sebastian Buemi (Švi,Toro Rosso) + 1 krug
16.Heikki Kovalainen (Fin,Lotus) + 2 kruga
17.Timo Glock (Nje,Virgin) + 3 kruga
18.Jerome D'Ambrosio (Bel,Virgin) + 3 kruga
19.Daniel Ricciardo (Aus,HRT) + 3 kruga
20.Karun Chandhok (Ind,Lotus) + 4 kruga
Odustali:
21.Vitantonio Liuzzi (Ita,HRT) 44 krug
22.Jenson Button (VBR,McLaren) 42
23.Rubens Barrichello (Bra,Williams) 23
24.Nick Heidfeld (Nje,Renault) 10

Ukupni poredak:
1.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull) 216
2.Mark Webber (Aus,Red Bull) 139
3.Lewis Hamilton (VBR,McLaren) 134
4.Fernando Alonso (Špa,Ferrari) 130
5.Jenson Button (VBR,McLaren) 109

Poredak konstruktora:
1.Red Bull Renault 355
2.McLaren - Mercedes 243
3.Ferrari 192

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.