Honda se vraća u Formulu 1 2015.godine

Ponovo saradnja sa McLarenom

Honda se vraća u Formulu 1 2015.godine

M. Maksimović

Na pres konferenciji koja je održana u Tokiju, predsjednik upravnog odbora Honde Takanobu Ito je potvrdio kako se Honda vraća u Formulu 1 i to kao dobavljač motora za McLaren. McLaren trenutačno ima ugovor sa Marcedesom, ali taj ugovor istiće 2015. godine. 

Nezvanično, Hondini inženjeri već neko vrijeme rade u McLarenovom tehnološkom centru u Wokingu, al i u Tochigi u Japanu, na razvoju novog turbo 1.6 V8 motora

Honda je u Formuli 1 sa svojim motorima prisutna od 1983.godine. Do 1988.godine Honda je sarađivala sa Williamsom i Lotusom, a onda je krenula u projekat sa McLarenom koji je ostvario velike rezultate u tom periodu. Sa McLarenom je Honda upisala 44 Grand Prix pobjede. 1988.godine McLaren je imao na raspolaganju jedan od najuspješnijih motora Hondin MP4/4 koji su koristili Ayrton Senna i Alain Prost.

Nakon što je Honda napustila Mclaren, uslijedila je pauza koja će potrajati osam godina. U Formulu 1 Honda će se vratiti 2000.godine. Uslijedile su godine saradnje sa BAR-om, Jordanom i Super Agurijem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.