I Alex Marquez postao svjetski prvak

Dva brata, dva svjetska prvaka

I Alex Marquez postao svjetski prvak

Na stazi Ricardo Tormo u Valenciji danas su ispisane posebne strane u istoriji motosporta. " Krivci " su braća Marquez. Nakon Marca koji je osvojio naslov u Moto GP klasi, danas je svjetski prvak u Moto 3 klasi postao njegov brat Alex, pa smo prvi put istoriji dobili dva brata, dva svjetska prvaka u dvije različite klase.

U posljednjoj utrci sezone  Marquez je bio treći i na kraju je u ukupnom poretku imao dva boda više od Australca Jacka Miller. Miller je odlično vozio u prvom dijelu sezone, pobjedio je u Kataru, Americi, Francuskoj, kasnije u Njemačkoj, Australiji, danas u Valenciji ali na kraju nije bilo dovoljno. Šesta pobjeda je bila pirova. Australac je teško prihvatio poraz, vratio je film na utrku koja je vožena za VN Aragona kada je ostao bez bodova.

Alex je svoju prvu pobjedu ove sezone proslavio na domaćem terenu, na VN Katalonije, prvi je ciljem prošao u Holandiji i Japanu, danas je bilo dovoljno i treće mjesto. Drugi je danas bio Isaac Viñales. Alex Marquez se u Moto 3 klasi počeo voziti 2012. godine, prvi put je pobjedio u Japanu naredne. U trećoj godini je postao svjetski prvak, a zanimljivo u tri godine je upisao svega četiri pobjede.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.