Infiniti Media Drive - Poželimo im dobrodošlicu

Infiniti Media Drive - Poželimo im dobrodošlicu

H. Kreso

Nakon velikog uspjeha na tržištu Amerike, Infiniti se malim, ali sigurnim koracima kreće ka osvajanju Evropskog tržišta, a tako i tržišta BiH. 

Mada smo Infiniti modele viđali na našim cestama proteklih godina ipak možemo reći da nam je Grandautomotive d.o.o. Sarajevo, zastupnik Infiniti-a za BiH, organizacijom Infiniti Media Drive eventa na Jahorini na kojem je prisusvovala i ekipa redakcije SportSport.ba premijerno predstavio brend Infiniti na našem tržištu-

Na samom početku, nakon upoznavanja i ugodnog druženja obratili su nam se čelni ljudi kompanije Grandautomotive te nas u par kratkih crtica upoznali sa samim brendom, njihovim ciljevima i modelima sa kojima Infiniti želi da se pozicionira na našem tržištu.

Jedan od prvih ciljeva kompanije je otvaranje prodajnog salona u toku godine ili izbor jednog već postojećeg distributera. Bitno je napomenuti da zainteresovani kupci već mogu naručiti i dobiti vozila.

Predstavljena su nam 3 od ukupno 5 modela koja se nalaze u ponudi. Naša ekipa se prvo našla iza upravljača Q30 1.5D Premium modela sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. Najinteresantniji, a možda i najprivlačniji detalj na ovom malom malom crosoveru je to da koristi platformu dobro poznate Mercedesove A klase.

Dizelski 1.5 motor dolazi iz Renaulta i poznat je kao jedan od pouzdanijih turbodizelskih motora koje smo, osim u Renault modelima mogli vidjeti u Dacia modelima te Mercedesovim A, B i CLA modelima. Pored ovog dizelskog motora, u ponudi je još i jači 2.2 dizelski motor sa 170 KS (i opcionalnim AWD pogonom), a za ljubitelje benzinih motora u ponudi su dva turbobenzinca, 1.6 i 2.0 sa rasponom snage od 122 do 211 KS.


Nakon Q30 na red je došao i najatraktivniji model Infiniti Media Drivea, a to je Q60 S. Riječ je luksuznom sportskom coupeu sa 2 vrata i vrlo velikih 405 KS koji se razvijaju iz V6 3.0 twin turbo motora, a koji uz pomoć 7-stepenog automatskog mjenjača od 0-100 dolazi za  4.7 sekundi. Uz sve prethodno pomenute performanse, treba još da istaknemo i pogon na sva 4 točka koji je osigurao odlično držanje na cesti. U ponudi je i nešto blaža varijanta istog motora sa 304 KS, te 2.0 turbobenzinac sa 211 KS.

Nažalost, uslovi na cesti i nedostatak vremena nisu nam dozvoljavali da u potpunosti isprobamo potencijal ovog modela, te smo krenuli ka idućem modelu.

Za kraj provozali smo se u Q50 S Hybrid. Limuzina pogonjena 3.5 litarskim benzinskim motorom sa 305 KS u kombinaciji sa električnim motorom od 59 KS daje nam ukupnu snagu ovog modela od 364 KS. Intesenatan hibrid čiji električni motor radi paralelno sa benzinskim te na taj način auto dobija ubrzanje koristeći oba motora.

Ono što je interesantno je da nakon postizanja željene brzine
dobijate mogućnost održavanja brzine korištenjem samo električnog motora što dozvoljava da imate luksuznu limuzinu sa V6 motorom koja bi u gradskim uslovima imala očekivanu potrošnju između 7 i 8 litara goriva. Pored štedljive kombinacije benzinskog i električnog motora, u tehnloškim inovacijama bitno je napomenuti i Drive by Wire tehnologiju kojom je potpuno izbačena tradicionalna mehanička veza izmedju upravljača i točkova, te je zamjenjena elektromotorima.

Osim sto je inovativna i dolazi nam iz svijeta avijacije, ova tehnologija nam dozvoljava da elektronski podešavamo odziv točkova pri okretanju upravljača. Za neke možda previše tehnologije, a za druge normalni koraci u tehnološkom napretku, ali sigurno je da ovaj, tehnološki napredan, luksuzan i udoban model sigurno neće proći nezapaženo na tržištu.
Sa ovim modelom priveli smo kraju čitav event i krenuli sa sabiranjem utisaka. Neko će možda reći da na tržištu već imamo dovoljno automobilskih brendova, a neko da sa istim oskudjevamo, ali sigurno je da će Infiniti biti jedno osvježenje u ponudi i da će privući određeni dio kupaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi