Iznenađenje na Sardiniji: Sordo iskoristio probleme Tanaka i stigao do pobjede
(Foto: EPA)

WRC

Iznenađenje na Sardiniji: Sordo iskoristio probleme Tanaka i stigao do pobjede

M. Šljivak

Dani Sordo za volanom Hyundaija pobjednik je relija koji se tokom vikenda vozio na Sardiniji.

Do druge pobjede u karijeri Sordo je stigao zahvaljujući problemima sa volanom koje je imao Estonac Ott Tanak, a koji je imao pola minute prednosti pred današnju etapu.

Na kraju je Tanak ispustio prednost. Sordo je maksimalno iskoristio probleme i došao je do druge pobjede u 164. trci u karijeri.

Tanak je na kraju najveći gubitnik na Sardiniji. Završio je tek kao peti, ali srećom po njega ni glavni rivali za titulu Sebastian Ogier i Thierry Neuville nisu imali vikend za pamćenje.

Iza Sorda na postolju je završio vozač Ford Fieste Teemu Suninen koji je kasnio 13.7 sekundi, dok je Andreas Mikkelsen (Hyundai) bio treći sa 32.6 sekundi zaostatka.

U ukupnom poretku WRC-a Tanak je i dalje vodeći sa 150 bodova, četiri manje ima Ogier (146), a tu je još i Neuville sa 143 boda.

Reli Sardinija:

1. D Sordo / C del Barrio ESP Hyundai i20 3hr 32min 27.2sec
2. T Suninen / M Salminen FIN Ford Fiesta +13.7sec
3. A Mikkelsen / A Jaeger-Amland NOR Hyundai i20 +32.6sec
4. E Evans / S Martin GBR Ford Fiesta +33.5sec
5. O Tänak / M Järveoja EST Toyota Yaris +1min 30.1sec
6. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 +2min 16.7sec

Top Komentari

amcibald
Jednostavno nema sreće, uvijek vozi do krajnjih granica, i na zadnjoj etapi sa prednosti od preko 20sec je vozio do limita, što ga je i koštalo da trijumfuje treci put za redom ove sezone. Dodao bih opasku na text da Tanak nije i dalje ostao na prvoj poziciji, vec da je poslije ove utrke preuzeo lidersku poziciju od Ogiera, koji je imao udes,i utrku zavrsio na 40+ mjestu. Treba istaci Ogierovu sampionsku upornost da na kraju sa slomljenim prednjim kotacem i amortizerom, dodje do cilja odn do svog boxa, gdje su izvrsili popravku vozila, i na zadnjoj etapi na power-stageu osvoji jako bitna 4 poena.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi