Japanskom vozaču novost na bolidu spasila život

Halo zaštita obavila posao

Japanskom vozaču novost na bolidu spasila život

M. Šljivak

Japanski vozač Tadasuke Makino tvrdi da mu je Halo zaštita kokpita spasila život na utrci Formule 2 prošlog vikenda u Barceloni.

Svjetska automobilistička federacija (FIA) uvela je od ove sezone Halo zaštitu koja se sastoji od tri šipke koje štite glavu vozača.

Prethodnih godina mnogi vozači su doživljavali teške povrede zbog činjenice da nisu bili zaštićeni. Primjer je Felipe Massa koji je 2009. godine zadobio teške povrede u trci Formule 1.

Iako se ovaj dodatak mnogima nije svidio, Japanac Tadasuke Makino tvrdi da mu je spasio život jer je nakon sudara sa sunarodnjakom Nireijem Fukuzijem bolid krenuo na njega.

Halo zaštita je napravila svoj posao i spasila ga je težih posljedica i čini se kako je FIA napravila pravi potez uvođenjem ovakve zaštite za vozače.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi