Je li Mercedes prekršio pravila ?

Kakva je kazna ako jeste ?

Je li Mercedes prekršio pravila ?

M. Maksimović

Velika prašina se podigla nakon što je objavljena informacija o tajnim testovima guma, ekipe Mercedesa. Nakon utrke za VN Španije, Mercedes je ostao još tri dana na istoj stazi kako bi testirao gume koje bi se trebale koristiti na VN Kanade. Vodstvo Mercedesa kao i Pirellija tvrdi kako je test bio odobren i kako je FIA bila upoznata. 

Istovremeno, Pirelli tvrdi kako u ogovoru postoji klauzula koja ima dozvoljava test sa jednim od aktuelnih bolida. FIA se oglasila zvaničnom saopštenjem u kojem stoji kako nije bila upoznata sa testom, niti sa činjenicom da li neka od drugih ekipa ima tu mogučnost. Mercedes je došao u još nezgodniju situaciju jer je pobjedio u Monacu.

Ekipe smatraju kako je Mercedes koristio tokom tri dana novi sistem oslanjanja koji treba smanjiti zagrijavnje guma. Mercedes je u Barceloni tokom testiranja koristio bolid iz prošle sezone što može dodatno zakoplikovati situaciju. 

Ostaje pitanje šta će se dogoditi ukoliko je Mercedes stvarno prekršio pravila, tačnija sa kakvom će se kaznom suočiti kao ekipa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.