Još jedna godina u znaku Mercedesa?

Pred početak nove F1 sezone

Još jedna godina u znaku Mercedesa?

Tradicionalno, utrkom za VN Australije u Albert Parku počinje nova F1 sezona. Lewis Hamilton i Mercedes brane vozački i konstruktorski naslov, ostali za sada zastaju na najavama, da ih mogu ugroziti ili realnije, da mogu smanjiti zaostatak za vodećim.

Prošle godine smo gledali dominaciju Mercedesa, Hamiltona kojem je najveći rival bio timski kolega Nico Rosberg uz povremene blijeskove Daniela Ricciarada. Nije isključeno da scenarij bude sličan i ove sezone. Prije svega jer je upitno koliko mogu ostali. Tokom predsezonskih testiranja vidjeli smo dobar i
Ferrari, pa Lotus, Sauber, Williams, nije loš bio niti Red Bull, ali testiranja su jedno, utrke nešto sasvim drugo.

Iz tabora Mercedsa nije bilo nekih spektakularnih najava, možemo napisati da su oni poprilično taktizirali. Nije bilo potrebe da otkrivaju toplu vodu. Ferrari je napravio pomak, to je očigledno, ali njegov zaostatak za najboljim je bio prilično veliki, pa bez obzira na sve ono dobro što su ponudili u proteklom periodu, njegovi navijači realno ne mogu očekivati priviše. Recimo, dvije - tri pobjede bi mogle biti maksimum. McLaren je dugo najavljivao povratak Honde, ali uz sve probleme sa motorom, stigli su i ovi sa Alonsom, pa bi za Rona Dennisa ova sezona vrlo lako mogla biti prelazna.

Svoju priliku da naprave iskorak naprijed imaju Williams sa vrlo dobrom vozačkom postavom Massa - Bottas, možda čak i Force Indija prije svega zbog Nice Hülkenberga. Sauber sa Ferrarijev motorom C34 je bio dosta dobar pogotovo u prvom dijelu predsezonskih testiranja. Ako motor bude izdržljiv, možda i oni osvoje nešto više bodova.

Što Red Bull imao manje probleme, Scuderia Toro Rosso će više dolaziti do izražaja sa super mladom vozačkom postavom Verstappen - Sainz Junior. Na ovim vozačima je da marljivo rade, ako se pruži prilika osvoje što je više bodova iako je realno postolje daleko.Među posljednjim ekipama ostavili smo Lotus i Manor, iako Maldonado najavljuje bolje dane za svoju ekipu. Manor je bukvalno uskočio
tu pet do dvanaest i u takvoj situaciji svaki bod će biti ravan podvigu.


Kalendar utrka Formule 1 u 2015. godini
15. marta: VN Australije (Melbourne)
29. marta: VN Malezije (Sepang)
12. aprila: VN Kine (Šanghaj)
19. aprila: VN Bahrain (Sakhir)
10. maja: VN Španjolske (Barcelona)
24. maja: VN Monaca (Monte Carlo)
7. juna: VN Kanade (Montreal)
21. juna: VN Austrije (Spielberg)
5. jula: VN Velike Britanije (Silverstone)
19. jula: VN Njemačke (Nürburgring)
26. avgusta: VN Mađarske (Budimpešta)
23. septembra: VN Belgije (Spa-Francorchamps)
6. septembra: VN Italije (Monza)
20. septembra: VN Singapura (Marina Bay)
27. septembra: VN Japana (Suzuka)
11. oktobra: VN Rusije (Soči)
25. oktobra: VN SAD (Austin)
1. novembra: VN Meksika (Ciudad de Mexico)
15. novembra: VN Brazila (Sao Paulo)
29. novembra: VN Abu Dabija (Yas Marina)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti