Koliko koštaju motocikl i Moto GP gume?

Cijene su zaista ogromne

Koliko koštaju motocikl i Moto GP gume?

M. Šljivak
Teme:

Ako ste ikada pogledali barem jednu utrku Moto GP šampionata ili neke od slabijih klasa, vjerovatno ste se zapitali kolika je cijena motocikla, guma ili određenog dijela na njemu...

Moto GP vozači voze zaista skupocjene motocikle. Minimalna cijena običnog motocikla za najjaču klasu je oko dva miliona dolara i tu se ne ubrajaju dodatni dijelovi koji dodatno podižu cijenu na gotovo tri miliona dolara.

Što se guma tiče i one su izuzetno skupe i specifične jer su izložene velikoj sili. Radna temperatura zadnje gume je 120 stepeni celzijusa, a 100 stepeni za prednju i one moraju biti napravljene od vrhunskih materijala za visoke napore u trkama na kojima moraju izdržati desetine kilometara.

Očekivano, gume za Moto GP šampionat su izuzetno skupe. Cijena prednje gume je oko 450 eura, zadnja je duplo skuplja i njena cijena se kreće oko 900 eura. Na jednu sezonu ekipe potroše oko 5,7 miliona eura samo na gume i za jedan trkaći vikend potroši se najmanje 200 guma.

Interesantno je svakako da proizvođač guma Michelin gotovo nema nikakvu zaradu na gumama, ali maksimalno koriste prisustvo u Moto GP za razvoj novih tehnologija koje potom koriste u proizvodinji guma za svakodnevnu upotrebu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi