Koliko novca Moto GP ekipe košta pad na trkama?

Mali timovi su konstantno u problemu

Koliko novca Moto GP ekipe košta pad na trkama?

Midhat Šljivak

Motociklisti koji se takmiče u Moto GP šampionatu bez dileme su najbolji na svijetu, ali i njima se dešavaju greške i žestoki padovi.

Cijena jednog motocikla sa svom pratećom opremom je oko tri miliona dolara i svaki pad i oštećenje ekipu košta dodatnog novca, ali i vremena.

Prilikom pada motocikl jednostavno ne može proći sa lakšim oštećenima već i minimalan pad ekipu košta najmanje 15.000 eura. Teži padovi i žestoka oštećenja donose i veća izdvajanja za popravak, pa cifre idu i do 100.000 eura.

Naravno, veći timovi poput Honde ili Yamahe bez problema pokriju svaki trošak, ali svaki veći pad manje timove dolazi u ozbiljne financijske gubitke jer u Moto GP-ju dijelovi koštaju zaista mnogo.

Svaki veći pad zahtjeva obaveznu zamjenu točkova i kočnica. Samo par karbonskih kočnica košta 10.000 eura, par točkova 4.000 eura, a isporuka rezervnih dijelova je poprilično spora i male ekipe jednostavno ne mogu priuštiti više od dva pada tokom sezone.

Sa druge strane velike ekipe bez problema "krpe" svaki pad. Rezervni motocikl je uvijek spreman, pa nije nikakvo čudo da su iznenađenja u Moto GP-ju prethodnih godina svedena na minimum.

Protiv velikih se jednostavno ne može...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi