Kris Meeke dominantan na Korzici
Foto: EPA

Utrka Che Guevara Energy Drink na Korzici

Kris Meeke dominantan na Korzici

Kris Meeke je dominirao na otvorenju Che Guevara Energy Drink trke na Korzici, nakon što je pobijedio u tri od četiri planinska testa brzine.

Svjetski prvak Sebastian Ogier se borio da zadrži Meekea te je završio 10.3 sekunde iza prvoplasiranog nakon što je pobjedio u preostalom brzinskom testu. Niko nije prišao blizu rezultata prve dvojice, a Thierry Neuville je na trećoj poziciji imao 25.8 sekundi zaostatka.

Nepredvidimo vrijeme na Korzici ovaj put je, ipak, obradovalo učesnike. Sunce i temperature od 20 stepeni su sigurno obradovali trkače, i olakšali izbor guma.

Meeke je bio nervozan pred četvrtu rundu FIA Svjetskog rally prvenstva. Njegov citroen C3 se loše ponašao na hladnom asfaltu Monte Karla na otvaranju sezone, ali se na ovoj stazi potpuno transformisao.

Pobijedio je u oba jutarnja testa, prije nego što ga je Ogier spriječio da ostvari hat-trick. Meeke je uspio doći do treće pobjede, ali je bio svjestan i opasnoti koju je predstavljao Ogier.

"Bile su ovo dvije veoma teške, popodnevne, etape sa mnogo prepreka na stazi, ali sam uživao. Bili smo oprezni jer smo znali da Sebastian nikada ne odustaje, ali sam zadovoljan svojim tempom", rekao je Meeke.

Ogier se nije osjećao udobno u svojoj Ford Fiesti koja se loše ponašala na neravnoj stazi. Kasnije promjene su to malo promijenile, ali je Francuz svakako obećao promjene u narednim nastupima.

"Unaprijedili smo auto tokom dana, i korak po korak osjećaj je bio sve bolji. Nismo daleko od cilja i imamo još nekoliko ideja za sutra", rekao je Ogier.

Neuville se našao na trećoj poziciji u svakoj etapi, u svom Hyndaiju i20, ali je istakao da rezultati nisu pratili njegov dobar osjećaj u vezi sa vozilom. "Vozio sam kao da mi život zavisi od toga, bili smo na ivici, čak smo je i prelazili, ali ne možete prići momcima ispred mene", rekao je Belgijanac.

Craig Breen je prestigao Danija Sorda u posljednjem testu kako bi zadržao četvrtu poziciju u svom C3, sa 1.4 sekunde prednosti u odnosu na peto mjesto. Sordo nije mogao objasniti svoj zaostatak, ali je svejedno bio 6.4 sekunde ispred Jari-Matti Latvala u Toyoti Yaris. Latvala je bio nezadovoljan svojom vožnjom u toku dana.

Elfyn Evans je kasnio više od šest minuta zbog problema sa hidraulikom na diferencijali i pedalama svoje Fieste. Njegov timski kolega je odustao od četvrtog testa nakon što imao nesreću i završio u jarku, a Hanninen je odustao nakon udara u most koji je oštetio upravljački mehanizam njegovog auta.

Drugi dan trke održaće se u na planinskim cestama blizu Bastije. Četiri testa će ukupno pokriti razdaljinu od 131.96 kilometara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi