Legendarna staza se vraća u Formulu 1?

Spremni organizovati utrku

Legendarna staza se vraća u Formulu 1?

A. Čaušević

Staza Sepang je skoro dvije decenije bila jedna od najboljih staza na kojim su se vozile utrke Formule 1.

Najbrži oktanski cirkus na svijetu je u Maleziju svraćao od 1999. do 2017. godine kada su tadašnji organizatori odlučili da ne potpišu novi ugovor s zbog prevelikih troškova.

Tri godine kasnije Malezijci razmišljaju o povratku u kalendar staze koja je tradicionalno donosila veoma uzbudljive utrke zbog vremenskih uslova, ali i specifične konfiguracije.

"Formula 1 nije na vrhu liste mojih prioriteta, ali ako se otvori prilika i ako ponuda bude dobra, podržat ću tu ideju, pošto bi vraćanje Formule 1 u Maleziju bila prilika da se pokažu malezijski sponzori", rekao je novi šef staze Azhan Shafriman Hanifi.

"Ako prihvatimo utrke Formule 1 na duži period, morali bismo o tome razgovarati sa vladom, zbog velikih naknada koje se moraju platiti da bi se utrke održavale nekoliko godina. Novac koji potrošimo mora se isplatiti i vladi i navijačima", dodao je on.

Najviše pobjeda na ovoj stazi ima Sebastian Vettel. Nijemac je trijumfovao četiri puta. Posljednja utrka vožena 2017. godine pripala je Maxu Verstappenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi