Lorenzo prvak po drugi put

Špancu bilo dovoljno i drugo mjesto

Lorenzo prvak po drugi put

Jorge Lorenzo je u preptosljednjoj utrci Moto GP prvenstva riješio dileme o prvaku. Na Phillip Islandu je Španac osvojio drugo mjesti i to je bilo dovoljno za naslov.

Lorenzo je nastojao izbjeći odluku o prvaku u posljednoj utrci koja se po rasporedu vozi u Valenciji. Kvalifikacije je završio na drugom mjestu, dok su Stoner i Pedrosa bili na prvom i trećem. 

 

U prvom krugu je Lorenzo preuzeo vodstvo nakon dobrog starta. Situacija iz drugog kruga je po svemu sudeći bila i odlučujuća, tad je Pedrosa otišao sa staze i njegove šanse za osvajanje naslova prvaka su nestale. 

 

Do kraja je Lorenzo održavao sigurno drugo mjesto iza Stonera, iako mu je, nakon odustajanja njegovog rivala, bilo dovoljno da osvoji samo tri boda.

 

Španac slavi svoju drugu titulu, dok se Pedrosa po treći put mora zadovoljiti drugim mjestom na kraju prvenstva. Oba vozača ostaju u svojim timovima, najmanje do 2014. goidne.

 

"Posebno sam sretan, samo mi znamo kako je teško boriti se protiv vozača kao što su Casey i Dani, protiv tvornice kao što je Honda", emotivno je izjavio Lorenzo.

 

"Bilo je veoma teško. Morao sam biti uporan, nikad ne napraviti grešku, truditi se da završim svaku utrku, biti fokusiran u svakom trenu. Danas je poseban dan, želim se zahvaliti kompletnom timu, Yamahi, svojoj porodici, prijateljima, sponzorima i svima koji su vjerovali u mene i priželjkivali da osvojim titulu", dodao je Lorenzo.

 

Kao što je ranije najavljeno, Lorenzo ostaje u timu i naredne sezone, a kao timski kolega mu se pridružuje jedan od najboljih,Valentino Rossi. 

 

Rezultati VN Australije:

 

1.Casey Stoner

2.Jorge Lorenzo

3. Cal Crutchlow

4. Andrea Dovizioso

5. Alvaro Bautista

6. Stefan Bradl

7. Valentino Rossi 

8. Nicky Hayden 

9. Karel Abraham 

10. Aleix Espargaro

11. Randy De Puniet 

12. Hector Barbera

13. Danilo Petrucci

14. Michele Pirro

15. Ivan Silva

 

Odustajanja:

 

Roberto Rolfo

Colin Edwards

James Ellison

Dani Perosa

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.