Lorenzo slavio u Mugellu
Jorge Lorenzo

Dominacija Španjolaca na VN Italije

Lorenzo slavio u Mugellu

M. Maksimović

Jorge Lorenzo je pobjediom zaokružio dominaciju Španjolaca ove nedelje u Mugellu.U tri klase, slavili su vozači iz Španije.Vozač Yamahe je ponovo bio najbolji nakon utrke u Španiji.

Aktuelni svjetski prvak je vrebao svoju šansu i šest krugova prije kraja je uspio preteći do tada vodoćeg Caseya Stonera.Stoner je vodio od starta utrke, ali se kako je utrka odmicala Lorenzo opasno približavao.Španjolac je vodio borbu sa Doviziosom, ali ga je uspio preteći u desetom krugu.Šest krugova prije kraja prošao je Stonera koji je na kraju bio tek treći.Australac se nije odbranio u naletu Talijana Doviziosa.

Casey Stoner je i dalje vodeći sa 152 boda, Lorenzo sada ima 133, dok je treći Andrea Dovizioso sa 119.

Nicolas Terol je nastavio svoju dominaciju u najslabijoj klasi do 125 cc. Španjolac je odvozio još jednu dobru utrku te je u Mugellu upisao petu pobjedu ove sezone, desetu ukupno u karijeri.Na utrci za VN Italije slavio je ispred Francuza Johanna Zarca koji je imao najbolje vrijeme kvalifikacija.Zarco je pratio Terola, ali ga nije uspio ugroziti na prvom mjestu.Treće mjesto je zauzeo danas još jedan Španjolac Maverick Vinales.

Terol je napravio odličan posao na startu kada se probio sa petog mjesta na prvo, dok su podbacili Luis Salom i Sergio Gadea koji su startali sa drugog odnosno trećeg mjesta, a na kraju su završili na šestom (Salom) odnosno sedmom mjestu (Gadea).

Marc Marquez je uspio povezati dva trijumfa zaredom, pa je nakon Holandije slavio danas i u Mugellu.Na taj način je uspio koliko toliko smanjiti svoj zaostatak za vodećim ukupnog poretka, Stefanom Bradlom iz Njemačke.Bradl je prvi put ove sezone završio na drugom mjestu i sada ima 52 boda prednosti ispred Maequeza.Bradley Smith je danas bio treći,a to mjesto drži i u ukupnom poretku sa 79 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.