Lorenzu pobjeda, Rossi bez bodova

Lorenzu pobjeda, Rossi bez bodova

T. Hebib
Teme:

Jorge Lorenzo po drugi put u ovoj sezoni se popeo na najviše postolje i tako preuzeo vodstvo u ukupnom poretku od klupskog kolege Valentina Rossija koji je trku u Francuskoj završio kao posljednjeplasirani.

Veoma uzbudljivoj trci kumovalo je promjenjljivo vrijeme na stazi Le Mans. Trka je prije početka proglašena mokrom i svi vozači su startali sa gumama za te uslove. No sunce koje se polagano probijalo je sušilo stazu i već nakon nekih šest krugova neki od vozača, prvi od njih Rossi, se odlučuju za promjenu motora i gume za suho. Nakon izlaska na stazu, samo nakon nekoliko krivina Valentino gubi kontrolu i pada te gubi svoju četvrtu poziciju. Još nekoliko puta odlazi u boks, što radi promjene motora, što radi kazni no sve je izgubljeno. Za to vrijeme njegov timski kolega na gumama za mokro pravi nedostižnu razliku.

Negdje na sredini utrke i Lorenzo odlazi u boks, mijenja motor, no ništa ga ne spriječava da sa ubijedljivom prednošću od 17 sekundi nad Marcom Melandrijem uđe u cilj. Upravo je Melandri možda i najveći dobitnik na ovoj trci, ne zbog toga što je startao kao deveti i odličnom vožnjom došao do podijuma, već zbog toga što njegov tim nema nikakve podrške od Kawasakija a materijalna sredstva su im, u odnosu na druge timove, veoma mala. U svakom slučaju ovo drugo mjesto je ravno pobijedi za Hayate Racing tim.

Na trećem mijestu je završio Dani Pedrosa koji je do samog kraja vodio veliku borbu sa timskim kolegom Andreom Doviziosom. Par krivina prije kraja ga je uspio preteći i domoći se vrlo važnih bodova u borbi za titulu.

Konačni poredak: Lorenzo, Melandri, Pedrosa, Dovizioso, Stoner, Vermeulen, Edwards, Capirossi, Toseland, Elias, De Angelis, Hayden, Takahashi, De Puniet, Canepa
Ukupni poredak: Lorenzo 66 bodova, Rossi 65, Stoner 65, Pedrosa 57

Utrke u nižim klasama su bile obilježene velikim brojem padova i odustajanja . U klasi od 250 cc devet a u klasi od 125 cc čak sedamnaest. Na svu sreću svi su prošli bez težih ozljeda.
U klasi od 250 cc pobijedio je Marco Simoncelli a u najslabijoj klasi Julian Simon.

Konačni poredak (prvih pet)
250 cc: Simoncelli, Faubel, Locatelli, Bautista, Wilairot
125 cc: Simon, Folder, Gadea, Smith, Nakagami

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.