Lotus se žalio, ali uzalud

FIA ostaje pri svom, Mercedes ne krši pravila

Lotus se žalio, ali uzalud

M. Maksimović

Tri dana prije utrke za VN Kine, ekipa Lotusa je podnijela službeni protest FIA-i zbog Mercedesovog zadnje krila.Iz Lotusa su reagovali iako su delegati FIA-e dozvolili Mercedesu korištenje takvog krila, jer je u skladu sa Tehničkim pravilnikom.

Pored toga u Lotusu upozoravaju na pasivni F-duct kojeg aktivira DRS, a koji je prisutan na bolidima Mercedesa.To je sistem koji je funkcionisao do sada uz pomoć vozača koji su otvarali i zatvarali kanal kroz koji prolazi zrak do zadnjeg krila, što je vrlo važno za bolide na pravcima. Taj sistem je zabranjen još prošle godine, a u Lotusu smatraju kako je ove sezone Mercedes pronašao kako da se provuče. Međutim, FIA je odmah reagovala, te je u startu odbacila ovaj službeni protest što je bilo i logično.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.