Mark Webber slavio na VN Velike Britanije

U završnici pretekao Fernanda Alonsa

Mark Webber slavio na VN Velike Britanije

M. Maksimović

Drugi put ove sezone, Mark Webber je na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.Nakon Monte Carla, Webber je prvi prošao ciljem i u Silverstoneu, te je uz Alonsa jedini vozač sa dvije pobjede do sada u sezoni.

Mark Webber je do svoje deset pobjede u karijeri stigao pet krugova prije kraja, kada je u direktnom okršaju pretekao do tada najboljeg Fernanda Alonsa.Prije dvije godine, Mark Webber je slavio u Monte Carlu i Silverstoneu, isti rezultat je ponovio danas.

Fernando Alonso je poveo utrku ispred Marka Webbera, Michaela Schumachera i Felipea Massa koji je bio posebno raspoložen u ranoj fazi utrke. već u sedmom krugu Massa je odlučio napasti Michaela Schumachera koji je popustio dva kruga kasnije.

Seriju ulazaka u boks otvorio je Sebastian Vettel koji se za ulazak odlučio već u 10.krugu. Nakon njega u boks idu Massa, Webber, Alonso, Hamilton ostaje na stazi, polako dolazi na vrh poretka.Fernando Alonso nije previše izgubio ulaskom u boks, jer se vratio na stazu kao drugoplasirani, iza Lewisa Hamiltona kojeg prolazi u 19.krugu.

Hamilton ostaje na drugom mjestu do ulaska u boks.Ova taktika je na kraju skupo koštala Hamiltona u današnjoj utrci. Prvi put je krenuo u boks u 22.krugu, a tamo se ponovo našao sedam krugova kasnije. Nakon prvog odlaska završio je na sedmom mjestu, nakon drugog je bio još četiri mjesta lošije plasiran i već tada je bilo jasno da Lewis ne može napraviti pravi rezultatu.

U tom periodu je Alonso kao vodeći imao četiri sekunde prednosti u odnosu na Mark Webbera, baš kao i Vettel u odnosu na Australca. Opet je Vettel u odnosu na Alonsa i Webbera prvi otišao u boks, Webber je to napravio u 34.krugu i našao se na stazi iza Alonsa, Masse i Raikkonena. Vodeći Alonso je također u boksu u 38.krugu i to treći put u današnjoj utrci.

Po izlasku je imao četiri i pol sekunde prednosti u odnosu na Webbera koji nije odustajao. Australac je spuštao svoj zaostatak i na kraju je pet krugova prije kraja pretakao Fernanda Alonsa. Probao je Fernando uzvratiti, ali bezuspješno. Sebastian Vettel je završio na trećem mjestu, Massa četvrti. U ostatku poretka su Raikkonen, Grosjean,Schuamcher, Hamilton, Senna i Button. Kamui Kobayashi je skrenuo pažnju na sebe nevjerovatnim zaustavljanjem u boksu. Japanac je prilikom ulaska kasno kočio, pa je bukvalno pomeo troje- četvero svijih ljudi u boksu.

Rezultati VN Velike Britanije:
1.Mark Webber    (Aus,Red Bull-Renault) 1h25:11.288
2.Fernando Alonso  (Špa,Ferrari) + 3.060
3.Sebastian Vettel  (Nje,Red Bull-Renault) + 4.836
4.Felipe Massa     (Bra,Ferrari) + 9.519
5.Kimi Raikkonen   Fin,Lotus-Renault) + 10.314
6.Romain Grosjean    (Fra,Lotus-Renault) + 17.101
7.Michael Schumacher  (Nje,Mercedes) + 29.153
8.Lewis Hamilton     (VBR,McLaren-Mercedes) + 36.400
9.Bruno Senna        (Bra,Williams-Renault) + 43.300
10.Jenson Button     (VBR,McLaren-Mercedes) + 44.400
11.Kamui Kobayashi  (Jap,Sauber-Ferrari) + 45.300
12.Nico Hulkenberg  (Nje,Force India-Mercedes) + 47.800
13.Jean - Eric Vergne  (Fra,Toro Rosso-Ferrari) + 51.200
14.Daniel Ricciardo  (Aus,Toro Rosso-Ferrari) + 53.300
15.Nico Rosberg       (Nje,Mercedes) + 57.300
16.Pastor Maldonado   (Ven,Williams-Renault) + 1 krug
17.Heiki Kovalainen  (Fin,Caterham-Renault) + 1 krug
18.Timo Glock        (Nje,Marussia-Cosworth) + 1 krug
19.Charles Pic      (Fra,Marussia-Cosworth) + 1 krug
20.Pedro De la Rosa   (Špa,HRT-Cosworth) + 2 kruga
21.Narain Karthikeyan  (Ind,HRT-Cosworth) +2 kruga
Odustali:
Sergio Perez  (Mex,Sauber-Ferrari) 14 krug
Paul Di Resta   (VBR,Force India-Mercedes) 3 krug
Vitaly Petrov    (Rus,Caterham-Renault) 1 krug

Ukupni poredak:
1.Fernando Alonso  (Špa,Ferrari) 129
2.Mark Webber (Aus,Red Bull-Renault) 116
3.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull-Renault) 100
4.Lewis Hamilton  (VBR,McLaren-Mercedes) 92
5.Kimi Raikkonen   Fin,Lotus-Renault) 83

Poredak konstruktora:
1.Red Bull - Renault 216
2.Ferrari 152
3.Lotus - Renault 144

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.