Marquez novu titulu osigurao tri utrke prije kraja
Foto: epa.eu

Moto GP, VN Japana

Marquez novu titulu osigurao tri utrke prije kraja

Vozač Repsol Honde Marc Marquez odbranio je titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata na VN Japana, na kojoj je slavio Jorge Lorenzo.

Lorenzo je slavio ispred Marqueza, koji je titulu odbranio zahvaljujući tome što je kroz cilj prošao ispred timskog kolege Danija Pedrose i Valentina Rossija.

Njima dvojici se na podijumu pridružio Rossi, koji se tako izjednačio sa Pedrosom u generalnom plasmanu, ali će se njih dvojica na posljednje tri trke boriti za drugo mjesto sa Lorenzom. Marquez tri trke prije kraja sezone ima 82 boda više o Rossija i Pedrose, dok je Lorenzo samo tri boda iza. 

Marquez je zahvaljujući drugom mjestu već u Japanu postao najmlađi dvostruki svjetski šampion u historiji i prvi vozač koji je uspio da odbrani titulu poslije Rossija u najjačoj klasi. Takođe, mladi Španac je prvi nakon Kennyja Robertsa koji je u svoje prve dvije sezone u kraljevskoj klasi osvajao titule, 1978. i 1979. godine. 

Španski vozač je u februaru ove godine napunio 21 godinu, a u Motegiju, na Hondinom domaćem terenu došao je do svoje četvrte titule svjetskog šampiona, pošto je prethodno po jednom bio najbolji u klasi do 125 kubika, 2010. godine, i kategoriji Moto 2, 2012. godine. 

Generalni poredak nakon VN Japana:
1. Marc Marquez - Repsol Honda Team – 292 - 11
2. Dani Pedrosa - Repsol Honda Team – 217 - 1
3. Valentino Rossi - Movistar Yamaha MotoGP – 214 – 1
4. Jorge Lorenzo - Movistar Yamaha MotoGP – 202
5. Andrea Dovizioso - Ducati Team - 142
6. Aleix Espargaro - NGM Forward Racing - 112
7. Pol Espargaro - Monster Yamaha Tech - 108
8. Andrea Iannone - Pramac Racing - 92
9. Stefan Bradl - LCR Honda MotoGP - 87
10. Bradley Smith - Monster Yamaha Tech 3 - 85
11. Alvaro Bautista - Go&Fun Honda Gresini - 73
12. Cal Crutchlow - Ducati Team - 63
13. Scott Redding - Go&Fun Honda Gresini - 60
14. Hiroshi Aoyama - Drive M7 Aspar - 51
15. Yonny Hernandez - Pramac Racing - 39
16. Nicky Hayden - Drive M7 Aspar - 36
17. Karel Abraham - Cardion AB Motoracing - 33
18. Colin Edwards - NGM Forward Racing - 11
19. Michele Pirro - Ducati Team - 11
20. Danilo Petrucci - Octo IodaRacing Team - 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.