McLaren odbacuje Mercedes, vraća se Hondi

Promjene dobavaljača motora

McLaren odbacuje Mercedes, vraća se Hondi

M. Maksimović
Teme:

Kako pišu britanski mediji, ekipa McLarena će po svemu sudeći na kraju ove sezone raskinuti ugovor sa Mercedesom.U McLarenu se sve glasnije spominje mogučnost nove saradnje sa nekadašnjim partnerom Hondom.

Britanci pišu kako McLaren u ovom trenutku ne želi plaćati 10-tak miliona eura po sezonu, Mercedesu koji je ne tako davno kao suvlasnik McLarena te iste motore nudio besplatno.Međutim, onog trenutka kada se Mercedes riješio svojih dionica u McLarenu, te ih uložio u vlastitu ekipu, McLaren se našao u problemima.

 

McLaren je odlučio krenuti stopama Mercedesa kada je u pitanju razvoj cestovnih automobila, pa je naravno postao konkurent Mercedesu koji sada ustvari razvija rivalitet sa McLarenom. U takvoj situaciji Mercedes želi biti bolji, želi od svog protivnika izvući što više novca. 

 

Kao mogući nasljednik Mercedesa spominje se Honda sa kojom je McLaren imao vrlo uspješnu saradnju od 1988.godine do 1993.godine.U tom periodu je Ayrton Senna uzeo tri naslova, Alain Prost jedan.

Međutim, u McLarenu drže otvorenom mogučnost nove saradnje sa Mercedesom od 2014.godine kada nas očekuje dolazak novih motora u Formulu 1.

 

To znači da bi već sada Honda trebala imati pripremljen motor za McLaren i narednu godinu, jer je godina dana premala da bi se sklopila ekipa koja bi trebala krenuti sa razvojem novog motora.

Yoshiharu Yamamoto, član uprave Honde je istakao kako oni prate sve ono što se dešava u Formuli 1, ali da je njihov prioritet WTCC serija. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.