Meeke na najbolji način otvorio reli utrku u Meksiku

Slavio ispred Ogiera

Meeke na najbolji način otvorio reli utrku u Meksiku

E. Čaušević

Kris Meeke ostvario je pobjedu na dramatičnom startu relija Guanajuato u Meksiku.

Ljubitelji relija s velikim iščekivanjem dočekali su početak utrke u meksičkom Guanajuatu gdje se po prvi put održava reli u planinama u blizini Leona. Iako je Meeke imao problematičan početak sezone, na kraju je uspio da u dramatičnoj utrci u svom Citroenu iza sebe ostavi Sebastiana Ogiera koji je kasnio 20.9 sekundi.

Ova etapa bila je skraćena za nekoliko kilometara jer su automobili morali biti prebaćeni u Leon jer je put blokirala saobraćajna nesreća koja se desila nekoliko minuta prije početka utrke u Meksiku. Ovaj put je bio zatvoren skoro šest sati, a organizatori su morali odustati od prvih testova brzine na početnik 75 kilometara pa je utrka počela u kasnim popodnevnim satima. 

Ipak, Meeke je uspio postaviti tempo od samog početka utrke zbog toga što je imao dobru startnu poziciju, te je uživao u čistim i brzim putevima prve etape koja je bila duga skoro 55 kilometara. Iako je imao problema na početku utrke, na kraju je vozio zaista sjajno, te je zasluženo slavio u prvoj etapi.

"Napravio sam grešku zbog koje sam izgubio nekoliko sekundi, ali sam opet zadovoljan. Stvarno sam sretan što možemo pokazati potencijal ovog auta, ali i dalje moramo raditi na napretku", rekao je Meeke nakon utrke.

Iako temperature u Meksiku i nisu bile toliko visoke kako znaju biti u ovom periodu godine svi vozači su bili zabrinuti zbog pregrijavanja motora. Najviše iskustva u tim situacijama imao je Ogier, ali na ovoj utrci se nije baš uspio izboriti sa svim problemima koji su ga na kraju koštali pobjede u prvoj etapi.

Trio iz Hyundaia Hayden Paddon, Dani Sordo i Thierry Neuvile plasirali su se na treće, četvrto i peto mjesto u svojim i20 kupeima. Ipak, oni su mogli imati i bolje plasmane, ali je zanimljivo da su sva trojica imali probleme u završnim kilometrima prve etape.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi