Njemačka novina objavila "intervju" sa Michaelom Schumacherom otkrivši velike tajne

Izbio veliki skandal u Njemačkoj

Njemačka novina objavila "intervju" sa Michaelom Schumacherom otkrivši velike tajne

E. Škorić

Njemačke novine Die Aktuelle izazvale su veliki skandal nakon što su objavile navodni intervju sa legendarnim vozačem Formule 1 Michaelom Schumacherom.

Prošlo je skoro 10 godina otkako je Schumacher stradao na skijanju u francuskim Alpama. Zbog teške povrede Schumacher nikada više nije viđen u javnosti i dugi niz godina se u tajnosti liječi. Postojalo je niz glasina, ali niko nikada nije otkrio neke ključne detalje o stanju slavnog vozača.

Posljednjih sedmica u medijima se sve više govori o postupcima supruge legedarnog vozača, Corinne, koja pod svaku cijenu pokušava sakriti stvarno stanje svog supruga. Zbog toga je porodica višestrukog svjetskog prvaka Formule 1 nekoliko puta bila ucjenjivana jer su neki paparazzi tvrdili da imaju aktuelne fotografije stradalog Nijemca i da su spremni da ih plasiraju u javnost.

Novinari lista "Die Aktuelle" odlučili su otići korak dalje. Na naslovnici njemačkog časopisa nalazi se informacija da su novinari uspjeli intervjuisati Michaela Schumachera koji ne izlazi iz kuće na Ženevskom jezeru.

Veliki "intervju" najavljen na naslovnici zapravo je intervju sa umjetnom inteligencijom

Međutim, kada su čitatelji otvorili novine i pročitali materijal koji su pripremili novinari, postalo je jasno da su prevareni. Novinari su odlučili iskoristiti umjetnu inteligenciju, dopuštajući joj da odgovara na pitanja umjesto jednog od najboljih vozača u historiji Formule 1.

Iako je vrlo brzo postalo jasno da intervju nije stvaran, "odgovori" umjetne inteligencije postali su povod za razmatranje i ostavljaju fanove u zabludi.

AI odnosno umjetna inteligencija je priznala da Schumacher uz pomoć svojih najmilijih može stajati na svojim nogama, a bez podrške porodice ne bi preživio toliko teških godina. To su samo neke "velike stvari" otkrivene u intervjuu koji je, jasno, samo plod mašte ili zasnovan na velikoj bazi informacija sa interneta koji je potom umjetna inteligencija koristila za odgovore na postavljena pitanja novinara.

Iako svi vrlo dobro znaju da sam Nijemac nije izgovorio te riječi, njihova objava od strane njemačkog časopisa žestoko je kritikovana. Na taj način stvorena je opasna lažna vijest koja vozačevoj porodici može izazvati samo još više problema.

Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Schumacherova porodica podigne tužbu protiv spomenutog medija, koji je na jedan jako loš način privukao pažnju i vjerovatno podigao tiraž novine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi