Moto GP uvodi inovaciju: Nova vrsta kazne za vozače!

Dugački krug već od predstojeće sezone

Moto GP uvodi inovaciju: Nova vrsta kazne za vozače!

Teme:

Nova sezona MotoGP-a zvanično starta 10. marta Velikom nagradom Katara, a u istoj će biti i nekoliko inovacija. Vjerovatno najvažnija inovacija je nova kazna.

Nakon što je uspješno isproban tokom testiranja u Kataru i nakon što je naišao na pozitivnu reakciju vozača, novi sistem kažnjavanja implementiraće se već u predstojećoj sezoni MotoGP-a.

Riječ je o kazni "dugačkog kruga". Tako će vozači koji se nađu na meti inovativne sankcije morati voziti krug određenom rutom na stazi koja je znatno duža od one koja obećava najbrže moguće vrijeme.

Na taj način će kažnjeni vozač imati lošije vrijeme u krugu u kojem će odrađivati kaznu. U MotoGP-u se nadaju da će ovakva vrsta kazne dovesti do mnogo više konzistentnosti kada je u pitanju gubitak vremena u odnosu na dosadašnji sistem kažnjavanja po principu padanja za jednu poziciju. Ipak, i ovaj sistem će ostati na raspolaganju zvaničnim licima.

Današnjim saopštenjem je sistem nešto detaljnije objašnjen.

Vozači koji budu kažnjeni "dugačkim krugom" će imati tri kruga da odrade kaznu, ali će biti uključene i određene "procedure koje će dozvoliti zvaničnim licima da koriste ekvivalentnu kaznu oduzimanja vremena u slučaju da vozač nije u mogućnosti završiti dugački krug". To se npr. može desiti u slučaju podizanja crvene zastavice.

Također, kazna dugačkog kruga će se primjenjivati primarno u slučajevima izlaska iz granica staze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi