Može li Nico Rosberg ponoviti Damona Hilla?

Keke Rosberg je bio prvak, Nico je blizu

Može li Nico Rosberg ponoviti Damona Hilla?

Damon Hill je prvi i posljednji vozač koji je u Formuli 1 koji je ponovio rezultat svog oca Grahama, obojica su bili svjetski prvaci. U nedelju bi taj podvig mogao ponoviti Nico Rosberg čiji je otac 1982. godine bio svjetski prvak.

Prvu titulu svjetskog prvaka Graham Hill osvaja 1962. godine ispred Jima Clarka i Brucea McLarena.
Druga titula je stigla 1968. godine osam bodova iza sebe je ostavio Jackie Stewarta. 28 godina kasnije, Damon Hill pobjeđuje na stazama u Australiji, Brazilu, Argentini, San Marinu, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu gdje potvrđuje naslov svjetskog prvaka sa 97 bodova. Na drugom mjestu je završio njegov timski kolega Jacques Villeneuve sa 78 bodova.

Tata Graham to nije dočekao, jer je poginuo u avionskoj nesreći 1975. godine. Damon je ostao posljednji vozač koji je uspio ponoviti uspjeh svog oca osvajajući naslov svjetskog prvaka. Pored Grahama i Damona na stazi smo imali i Jacquesa Villeneuvea koji je nadmašio svog tatu Gillesa Villeneuvea, jednog od najomiljnijih vozača svih vremena.

Gilles je proslavio šest pobjeda, ali osvojio je srca mnogih navijača i zaljubljenika u Formulu 1. Njegovo ime nosi i staza u Montrealu, a poginuo je 1982. godine tokom kvalifikacija u belgijskom Zolderu. Nelson Piquet je bio tri puta svjetski prvak (1981, 1983, 1987), ali njegov Junior nije bio niti blizu tih rezultata. Dvije godine je Junior vozio za ekipu Renaulta, pamtimo ga po aferi Crashgate iz 2008. godine (Singapur). Sada je tu Nico Rosberg koji bi mogao u nedelju napraviti ono što je uspio Damon Hill.

Keke Rosberg je kao vozač Williams uzeo naslov prvak 1982. godine, sada je njegov sin u situaciji da to isto napravi. Keke je imao samo pet bodova više na kraju od Didiera Pironija. Pored navedenih vozača koji su slijedili svoje očeve, u Formuli 1 smo imali Maria i Michaela Andrettia Jacka i Davida Brabhama, Wilsona i Christiana Fittipaldia, Jana i Kevina Magnussena, Satorua i Kazukia Nakajimu,
Rega i Tima Parnella, Andrea i Teddya Pilettea, Hansa i Hans-Joachima Stucka te Manfreda i Markus Winkelhocka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.