Najekstremnija krivina F1: Ayrton Senna "oživio" u bronzanoj statui od 160 kilograma

Legenda Formule 1

Najekstremnija krivina F1: Ayrton Senna "oživio" u bronzanoj statui od 160 kilograma

Čak i za najzanimljivijeg navijača Ayrton Senne, ovo priznanje trostrukom svjetskom prvaku Formule 1 moglo bi biti previše. 

Legendarni vozač dobio je bronzani kip od 160 kg u prirodnoj veličini, prikazujući ga ravno kroz ugao Eau Rougea, poznate krivine na stazi Spa-Francorchamps u Belgiji.

Umjetnik Paul Oz odabrao je poziciju Senne u jednom od najstrašnijih krivina F1 nakon što je pročitao citat koji je sam Ayrton izgovorio 1993. godine:

"Ako oduzmete Eau Rouge, oduzimate razlog zašto se bavim ovim poslom."

Nakon više od 12 mjeseci rada s fotografijama i 3D modeliranja kako bi se povećala tačnost, sada su dovršene tri identične skulpture.

Jedna će biti smještena u dobrotvornoj ustanovi Instituta Ayrton Senna, a druga će živjeti u McLarenovom tehnološkom centru, zajedno s automobilima F1 u kojima je Senna osvojio tri svjetske titule.

Konačna skulptura se stavlja na prodaju, uz traženu cijenu od 199.000 funti. I ako vam je potrebna dostava izvan Velike Britanije, poštarina i pakiranje je dodatnih 1.000 funti. Deset posto prodajne cijene bit će donirano Institutu Ayrton Senna.

Paul Oz pričao je o pozi koju je ovjekovječio:

"To je mjesto koje je većini strano, čak i mnogi fanovi F1 ne cijene njegovu ekstremnost, koja je postojala čak i u devedesetima, iako sada mnogo više. Ako postoji jedna stvar koja me čini sretnim s ovim kipom, to je dinamika i ravnoteža položaja."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi