Napokon pobjeda Vettela u Njemačkoj

Prva evropska nakon septembra 2011.godine

Napokon pobjeda Vettela u Njemačkoj

M. Maksimović

Sebastian Vettel je napokon pobijedio u Evropi. Prvi put nakon septembra 2011. godine i VN Italije. Nakon toga je svjetski prvak slavio deset puta, ali niti jednom u Evropi. Danas je prekinuo taj niz prvom pobjednom na VN Njemačke. Drugo mjesto je zauzeo Kimi Raikkonen, treće Romain Grosjen.

Sebastian Vettel je odlično krenuo. Uz pomoć Marka Webbera napao je Lewisa Hamiltona koji se nije mogao odbraniti u naletu dva Red Bulla. Prvo odustajanje imali smo u četvrtom krugu, Felipe Massa se okrenuo na stazi, nije se mogao vratiti u utrku.

Hamilton je u sedmom krugu već išao u boks, ali su u Red Bullu odmah odgovorili, pa se Vettel vratio na stazu ispred Britanca. I Mark Webber je otišao u boks, ali se tamo dogodila nezgoda. Australcu je otpao točak koji očito nije bio postavljen kako treba, a da stvar bude gora, točak je pogodio kamermana u boksu do.

Webber je nekako nastavio utrku, ali sa začelja u poretku. U toj ranoj fazi utrke vozači su mijenjali gume, dio vremena na prvom mjestu je proveo Romain Grosjean koji je brzo po izlasku iz boksa uhvatio priključak za vodećim Vettelom.

U 23. krugu odustao je Jules Bianchi, čiji bolid se nakratko zapalio, ali i vratio na stazu s obzirom da napušten nije bio osiguran. Srećom prolazak praznog bolida nije stvorio probleme vozačima, ali je safety car izašao na stazu.

Utrka je nastavljena na polovini, u 30. krugu i Vettel je opet vodio ispred dva bolida Lotusa, četvrtog Alonsa i petog Buttona. Grosjean nije mogao napasti Vettela, baš kao ni Alonso Raikkonena, nešto zanimljivije je bilo u duelu Hulkenberga i Hamiltona.

Promjena na vrhu nije bilo niti nakon još jedne serije odlazaka u boks. Nijemac je čvrsto držao prvo mjesto, Grosjean je nakon uputa iz boksa morao propustiti Raikkonena koji više nije imao vremena da napravi nešto više u borbi za prvo mjesto. Alonso se zadovoljio trećim mjestom, iza njega u poretku su se posložili Hamilton, Button, Webber, Perez, Rosberg i Hamilton.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.