Neuville uduplao prednost i dodatno se primakao tituli prvaka

Vodafone Rally de Portugal

Neuville uduplao prednost i dodatno se primakao tituli prvaka

S. Grebović
Teme:

Eventualna pobjeda na današnoj utrci, Belgijanca bi lansirala na lidersku poziciju FIA World Rally Championshipa, prvi put nakon februara mjeseca.

Thierry Neuville u današnje finale ulazi sa prednošću od 38,9 sekundi u svom Hyndaiu i20. Organizatori su se potrudili da poboljšaju uslove na stazi u Amaranteu i da budu znatno bolji nego jučer kada je kamenje zasulo put i napravilo haos na gumama vozača. 

"Osjećao sam se udobno u vozilu, posebno u dugoj fazi trke. Tu sam pokušao napraviti razliku i uspio sam. Ništa još nije još gotovo, ali bi ovo mogao biti odličan vikend za mene", izjavio je Neuville, čija se kombinacija mekih i tvrdih guma pokazala idealnom na ovoj zahtjevnoj stazi. 

Njegov prvi pratitelj Elfyn Evans osvojio je 2 od ukupno 6 etapa sa svojom Ford Fiestom, za kojom je izgledao dosta sigurno kako je trka odmicala. Nailazio je na određene poteškoće tokom utrke, ali je uspio da bude brži u odnosu na trećeplasiranog Španca Dania Sorda za 17,4 sekunde.

Španski vozač se također dobro pokazao u svom Hyundaiu i20, iza sebe ostavivši finskog vozača Temmu Suninena za 4,7 sekundi.

Mladi Finac je također imao uspješan dan u svojoj Ford Fiesti, iza sebe ostavivši sunarodnjaka Essapeke Lappia nakon uzbudljive borbe. Prednost između njih varirala je tokom utrke na svakoj etapi, ali je na kraju Lappi ostao iza Suninena sa 11,1 sekundi zaostatka za volanom Toyote Yaris.

Gubitnik dana definitivno je Mads Ostberg koji je završio kao šesti nakon proklizavanja u jednoj blatnjavoj krivini. Vozač Citroena C3 utrku je završio sa zaostatkom od čak 3 minute i 14 sekundi.

1. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 3hr 16min 30.0sec
2. E Evans / D Barritt GBR Ford Fiesta + 39.8sec
3. D Sordo / C del Barrio ESP Hyundai i20 + 57.2sec
4. T Suninen / M Markkula FIN Ford Fiesta + 1min 01.9sec
5. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris + 1min 13.0sec
6. M Østberg / T Eriksen NOR Citroën C3 + 3min 14.1sec

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi