Neuvilleu prvi dio, Ogieru drugi dio dana

Svjetski reli šampionat

Neuvilleu prvi dio, Ogieru drugi dio dana

E. Škorić

Svjetski reli šampionat (WRC) počeo je jučer u Monte Carlu tragedijom, a danas su dominirali Thierry Neuville i Sebastian Ogier.

Petak je donio jurnjavu od jutarnjih sati po izuzetno ledenim stazama, pa je četverostruki prvak Sebastian Ogier opisao jednu nezgodnu situaciju: "To se dogodilo na raskrsnici. Bilo je jako, jako, ledeno. Povukao sam ručnu kočnicu, ali auto se nije okrenuo. Automobil je skliznuo u jarak. No, biće ovdje još puno uzbuđenja", rekao je Ogier.

Međutim, nastavio se dobar dan za Hyundai, iako se jučer njegov vozač Hayden Paddon zapucao u stijenu s koje je pao 50-godišnji španski fotograf, koji je preminuo i ta tragedija obilježila je prvi dan Francuskog relija.


Thierry Neuville, Belgijac koji je trenutno vodeći, dominirao je u prvim satima u petak, dok se kasnije Ogier popravio i njemu su pripali posljednji brzinski ispiti drugog dana.

Finac Ott Tanak je bio siguran i dobrom i ujednačenom vožnjom završio je danas na trećem mjestu sa samo tri stotinke iza Ogiera. Toyota je imala premijeran nastp, a Latvala je solidno vozio tokom čitavog dana, dok je Haninen ispao zbog slijetanja s ceste. Obzirom na to da je Toyota krenula s dva vozila, ostao je u igri jedino Latvala i on će braniti čast svog tima do kraja.

Veliko razočarenje je Citroen, čiji je vozač Meeke izletio s ceste, dok je Stephan Lefbre imao očajan start, isključivo zbog jučerašnjeg izlijetanja na drugom brzincu, zbog čega je izgubio 10 minuta. Na današnjem SS5 brzincu počeo se približavati petorci.

Dvojac u fabričkoj ekipi Škode, Mikkelsen i Kopecky, nalaze se u Top 10 nakon odveženih osam brzinskih ispita i njih dvojica dobili su ovacije gledalaca. Oni nastupaju sa R5 autima i u vrhu su WRC2 kategorije, baš kao i Boufier i Camilija. 

Premijerni nastup imao je veteran Francois Delecour sa Abarth 124 Rally, klase N-GT, koji je i sa zadnjim pogonom dan uspio završiti na 19. mjestu. U svakom slučaju, na jugu Francuske očekuje nas još dosta uzbuđenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi