Novi Dacia Duster predstavljen na Bjelašnici

Novi Dacia Duster predstavljen na Bjelašnici

E. Čaušević

Na bosanskohercegovačkoj prezentaciji za medije, Dacia je predstavila novi Duster, model koji vješto spaja izuzetne terenske sposobnosti i udobnost u svakodnevnoj vožnji, ne narušavajući politiku pristupačne cijene. Novi Duster stiže sa standardnom 7-godišnjom garancijom kao potvrdom visoke kvalitete izrade.

Za novi Dacia Duster više nije dovoljno reći da je robustan i ujedno sposoban terenski automobil. Druga generacija donosi privlačno osvježeni vanjski izgled, te potpuno revidiranu unutrašnjost visokog stepena završne obrade i poboljšane udobnosti.

Potpuno novi Duster karakteriše novi svjetlosni potpis sa LED dnevnim svjetlima u seriji, mnogo bolja zvučna izolacija putničkog prostora i završne obrade, te zavidna ponuda tehnološki napredne opreme. Poboljšanja dolaze jedna za drugim, od ergonomski poboljšanog vozačkog položaja, zatim novog električnog servo upravljača, kao i dvozonskog klima uređaja.

Opremljenost kod novog Dustera prelazi u novu fazu, bez napuštanju Dacijine poslovične racionalizacije. Na centralnoj konzoli, koju okružuju posebno odabrani materijali, kod opremljenijih verzija se nalazi ekran Media NAV Evolution sistema, po zahtjevu kupaca upotpunjen s praktičnom parking MultiView kamerom za prikaz iz više uglova – njih ukupno četiri. Za zahtjevnije kupce, Duster se može opremiti luksuznijom opremom poput sistema za otključavanje bez upotrebe ključa, automatske aktivacije svjetala, sistema za upozorenje na mrtvi ugao, te sistema za pomoć pri kretanju na uzbrdici ili pak nizbrdici.

Unutrašnji materijali i uređenje ostavljaju dojam profinjenosti, a praktičnost nadilazi svakodnevne potrebe korisnika. Zapremina pretinaca za odlaganje iznosi 27,2 litre, uključujući novu 2,8-litrenu ladicu za odlaganje smještenu ispod suvozačevog sjedišta. Zapremina prtljažnika iznosi 467 lit. kod verzije sa pogonom na četiri točka.

Ponudu motora čine po dva poboljšana Euro 6 benzinca (1.6 SCe/115 KS i 1.2 TCe/125 KS) i dva dizelaša (1.5 dCi/90 i 110 KS). Svi motori, osim ulaznog dizela mogu se upariti sa 4x4 pogonom, koji je kalibriran tako da je svaka cesta pristupačna. Atmosferski benzinac 1.6 SCe dostupan je uz plinsku instalaciju uz simboličnu doplatu od 1.400 KM. Pored ručnog mjenjača, Duster u kombinaciji sa dCi 110 dizelskim agregatom nudi i moderni EDC automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Novi Duster nedvojbeno pokazuje Dacijin napredak i adaptaciju ka svim tržištima. Savremeni izgled, poboljšani dojam kvalitete i ponuda moderne tehnološke opreme uz pristupačnu cijenu od 23.400 KM za osnovni, bogato opremljeni model, čine esenciju Dusterovog portfolija. Uz sve to, Dusterov evolutivni skok nadograđen je sa standardnom garancijom od 7 godina ili 100.000 pređenih kilometara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi