Ott Tanak lako do trijumfa

Estonac bez većih problema slavio na jednoj od najzahtjevnijih staza WRC šampionata

Ott Tanak lako do trijumfa

S. Grebović
Teme:

Nakon što je u petak pobijedio u tri specijalne etape, Estonac je rano jutros dodao još tri pobjede bez obzira na gustu maglu koja je prekrila veći dio staze.

Tridesetogodišnji Estonac je sjajnom vožnjom potpuno demoralisao svoje rivale, te je bio najbrži u pet od ukupno sedam testnih vožnji na planini Los Gigantes na Tenerifima. Ukupna prednost sa kojom ulazi u zadnje kolo iznosi 46.5 sekundi.

"Zaista je bilo teško. Ulje je povremeno curilo i bilo je dosta teško za upravljati volanom. Ne mislim da je ovo moj maksimum, jako sam samouvjeren i mislim da još nisam sve pokazao što mogu", riječi su estonskog vozača.

Terry Neuville je bio njegov prvi pratilac. Kris Meeke je bio blizu drugog mjesta ali ga je u tome spriječio vozač Hyundaia i20 koji kako kaže, nije osjećao potrebu da rizikuje na stazi prepunoj šljunka i kamenja. 

"Mogao sam učiniti još više ali mislim da nije bilo potrebe", naveo je Belgijanac Neuville koji je klupskog kolegu Dania Sorda iza sebe ostavio u zaostatku od 21,7 sekundi.

Upravo su Neuville i Sordo jedina dva vozača koja su ove sezone uspjela da pobijede sjajnog  Otta Tanaka. Dani Sordo je takođe zauzeo svoje mjesto na podijumu završivši na trećoj poziciji sa vremenom od 2 sata 1 minuta i 8,2 sekunde iza sebe ostavivši Šveđanina Sebastiana Ogiera.

Andreas Mikkelsen je završio kao peti. Norvežanin kaže kako je prezadovoljan plasmanom kao i činjenicom da je nakon određenih tehničkih poteškoća počeo odlično da upravlja volanom njegovog Hyundaia i20.

Gubitnik dana je definitivno Irac Craig Breen, koji je ispao iz top 6, a glavni uzrok je bio kvar sigurnosnog kaveza u njegovom Citroenu C3.

1. 1. O Tänak / M Järveoja EST Toyota Yaris 2hr 58min 33.9sec

2. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 + 46.5sec
3. D Sordo / C del Barrio ESP Hyundai i20 + 1min 08.2sec
4. S Ogier / J Ingrassia FRA Ford Fiesta + 1min 59.0sec
5. A Mikkelsen / A Jaeger NOR Hyundai i20 + 2min 13.8sec
6. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris + 2min 42.9sec

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi