Pobjeda Lorenza

Indianapolis

Pobjeda Lorenza

T. Hebib

Današnja trka mogla bi se najlakše opisati kao trka u dva čina ili možda bolje rečeno "trka u dva pada".

Čin (pad) prvi: Pedrosa je odlično krenuo i u svom stilu poveo trku, ali krajem trećeg kruga, u okuci prije ciljne ravnine pada i prepušta Rossiju prvu poziciju. Veoma razoćaravajuće je to za Španca koji je tokom cijelog vikenda briljirao i na treninzima i u kvalifikacijama. Vratio se Pedrosa na stazu, no najbolje što je mogao je deseto mjesto.

Čin (pad) drugi: U osmom kugu Lorenzo prestiže Rossija, ovaj ga u stopu prati no u devetom krugu pada i odustaje. Onako kako mu je Jorge poklonio 25 bodova u Brnu, Talijan vraća u Indianapolisu i prvenstvo ostavlja otvorenim, jer Lorenzo je sada opet na pobjedi zaostatka a još je pet trka do kraja.

Ovakav razvoj  situacije na stazi otvorio je vrata za odlične rezultate nekim drugim vozačima poput Alexa de Angelisa koji je završio na drugom mjestu, te Nickiya Haydena koji se napokon domogao postolja završivši kao treći. Nakon svega ovoga što se dešavalo na posljednje dvije trke, možemo samo zamisliti kako bi uzbudljivo bilo da je i Stoner bio tu.

Konačni poredak:

1. Lorenzo
2. De Angelis
3. Hayden
4. Dovizioso
5. Edwards
6. Toseland
7. Capirossi
8. Kallio
9. Elias
10. Pedrosa
11. Vermeulen
12. De Puniet
13. Espargaro
14. Talmacsi

Ukupni poredak: Rossi 212, Lorenzo 187, Stoner 150

U klasi od 250cc drugu pobjedu za redom je ostvari Marco Simoncelli i tako i trku za šampionskom titulom učinio još uzbudljivijom. Hiroshi Aoyama, vodeći u poretku, je završio kao drugi a Alvaro Bautista kao treći.

Poredak (prvih pet):

1. Simoncelli
2. Aoyama
3. Bautista
4. Di Meglio
5. Locatelli

Ukupni poredak: Aoyama 192, Bautista 176, Simoncelli 165

U najslabijoj klasi smo također imali neizvjesnu trku. Julian Simon, vodeći u poretku, je veoma loše startovao i sa prve pozicije pao na desetu no ubrzo se vraća na 5 mjesto. Petorka na čelu sa Nicolasom Terolom a koju su još činili Pol Espargaro, Bradley Smith, Simone Corsi i već spomenuti Simon se izdvojila i otpočela vlastitu trku a konačni poredak je odlučen u zadnjem krugu.

1. Espargaro
2. Smith
3. Corsi
4. Terol
5. Simon

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti